Hoppa till huvudinnehåll

Trump kräver höjda försvarsanslag av sina Nato-allierade

President Trump talar på Nato-toppmötet i Bryssel.
President Trump talar på Nato-toppmötet i Bryssel. Bredvid honom står Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. President Trump talar på Nato-toppmötet i Bryssel. Bild: EPA/ARMANDO BABANI Donald Trump

USA:s president Donald Trump anklagade sina Nato-allierade för friåkning och menade att det är oacceptabelt att bara 22 av 28 medlemsländer lever upp till målsättningen att lägga två procent av BNP på försvaret.

- Det här är inte rättvist för de amerikanska skattebetalarna, två procent är ett minimum, sade Trump när han talade till de övriga Natoländernas ledare i samband med invigningen av det nya Nato-högkvarteret i Bryssel.

Trump uppmanade även försvarsalliansen att göra mer i kampen mot terrorismen.

- I framtiden måste Nato i högre grad fokusera på att bekämpa terrorismen, migration men också hoten från Ryssland.

- Vi måste driva ut terroristerna var än de är, sade Trump innan han avtäckte ett minnesmärke till minnet att terrorattackerna den elfte september 2001.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes