Hoppa till huvudinnehåll

HNS fastighetschef: Barnkliniken borde rivas

Ingemar Borgman är fastighetschef vid HNS.
Ingemar Borgman är fastighetschef vid HNS. Enligt Borgman är det inte helt ändamålsenligt att renovera gamla Barnkliniken. Ingemar Borgman är fastighetschef vid HNS. Bild: Yle/Kristian Svensson barnkliniken

Barnkliniken i Mejlans har allvarliga inomhusluftproblem och byggnaden ska renoveras för nästan 100 miljoner euro. Ingemar Borgman, som är fastighetschef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS, säger att byggnaden borde rivas.

Borgman säger att gamla Barnkliniken inte kommer att möta de krav som dagens sjukvård ställer på fastigheter ens efter renoveringen och undrar om det är värt pengarna och mödan att renovera byggnaden.

Borgman tror inte att den sjuttio år gamla byggnaden skulle stå kvar om den inte var skyddad.

– Troligen skulle den rivas. Det finns problem med gamla fastigheter, till exempel är rumshöjderna som användes på 40-talet och dagens teknik en dålig kombination. Rummen är för låga och passar endast för vissa funktioner.

Härifrån tas det prover för att utreda i vilket skick konstruktionerna är. Barnkliniken har lidit av problem med inneluften i flera år.
Härifrån tas det prover för att utreda i vilket skick konstruktionerna är. Barnkliniken har lidit av problem med inneluften i flera år. Härifrån tas det prover för att utreda i vilket skick konstruktionerna är. Barnkliniken har lidit av problem med inneluften i flera år. Bild: Yle/Kristian Svensson barnkliniken
Barnkliniken i Mejlans.
Renoveringen av Barnkliniken kör igång ordentligt om ett år. A-delen i fastigheten i Mejlans är redan ur bruk. Barnkliniken i Mejlans. Bild: Yle/Kristian Svensson renovering,inomhusluft

Det kommer inte att finnas mycket kvar av den ursprungliga byggnaden efter renoveringen.

– Den enda möjligheten är att skala bort allt utom de bärande konstruktionerna och sedan bygga om byggnaden. Min personliga åsikt är att det i viss mån är bra att man skyddar byggnader men det borde finnas gränser. Om man river allt utom de bärande konstruktionerna så representerar den renoverade byggnaden ännu den ursprungliga byggnaden? undrar Borgman.

Han tror ändå att renoveringen kommer att råda bot på inomhusluftsproblemen.

– Om man putsar bort allt och bygger på rätt sätt blir det nog bra och trygga fastigheter.

Barnkliniken i Mejlans är i dåligt skick, bland annat har det runnit vatten in genom balkongerna.
Balkongerna är delvis fel konstruerade, vilket har lett till vattenskador i den över 70 år gamla fastigheten i Mejlans. Barnkliniken i Mejlans är i dåligt skick, bland annat har det runnit vatten in genom balkongerna. Bild: Yle/Kristian Svensson renovering,barnkliniken
Vattnet har trängt in i Barnkliniken via till exempel balkongerna.
Vattnet har trängt igenom balkongkonstruktionerna. Vattnet har trängt in i Barnkliniken via till exempel balkongerna. Bild: Yle/Kristian Svensson barnkliniken

Bäddavdelningar och operationssalar år 2021

Enheter från bland annat Jorv, Kirurgiska sjukhuset och Tölö sjukhus ska flytta in i byggnaden efter renoveringen. Renoveringen ska vara klar 2021.

– Hit kommer bäddavdelningar, operationssalar och en del poliklinikverksamhet. Renoveringen inleds om ett år och planeringen har påbörjats nu. När barnkliniken år 2018 flyttar till nya barnsjukhuset ska renoveringen genast påbörjas, säger Borgman.

Ungefär en månad sen kom HNS med överraskningsbesked om att Barnmorskeinstitutet ska stängas på grund av mögelproblem. Enligt Borgman har fallet inte ändrat på HNS policy gentemot gamla byggnader som är i dåligt skick.

– Inte på något sätt. Vi har ett fungerande system för att behandla problemen vi möter och fallet med Barnmorskeinstitutet ändrar inte på något.

Barnkliniken i Mejlans renoveras för nästan 100 miljoner euro de kommande åren.
Barnkliniken i Mejlans renoveras för nästan 100 miljoner euro de kommande åren. Barnkliniken i Mejlans renoveras för nästan 100 miljoner euro de kommande åren. Bild: Yle/Kristian Svensson Mejlans,barnkliniken
A-delen av Barnkliniken är i uselt skick.
A-delen av Barnkliniken är i uselt skick. A-delen av Barnkliniken är i uselt skick. Bild: Yle/Kristian Svensson barnkliniken
Skrot på golvet på en gammal bäddavdelning vid Barnkliniken.
Efter renoveringen är det i praktiken endast de bärande konstruktionerna som finns kvar från den gamla byggnaden. Skrot på golvet på en gammal bäddavdelning vid Barnkliniken. Bild: Yle/Kristian Svensson barnkliniken
Serietidningar på golvet i en gammal bäddavdelning på Barnkliniken.
A-delen väntar på att renoveringen ska köra igång sommaren 2018. Just nu är det ingen verksamhet i lokalerna. Serietidningar på golvet i en gammal bäddavdelning på Barnkliniken. Bild: Yle/Kristian Svensson barnkliniken

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen