Hoppa till huvudinnehåll

Läkare utan gränser: Vi har varnat länge för libyska kustbevakningen

Räddade afrikanska migranter tas till en libyks flottbas utanför Tripoli. Omkring 800 000 migranter och flyktingar har tagit sig till Libyen i hopp om att nå Europa
Migranter är utsatta i Libyen - ett land i kaos. Räddade afrikanska migranter tas till en libyks flottbas utanför Tripoli. Omkring 800 000 migranter och flyktingar har tagit sig till Libyen i hopp om att nå Europa Bild: EPA/STRINGE Libyen,migranter,Medelhavet

Flyktingsituationen på Medelhavet blir värre och räddningsarbetet försvåras av den libyska kustbevakningens angrepp. Det säger Alexander Uggla, informatör på Läkare utan gränser i Sverige.

Det var i tisdags som libyska kustbevakningen angrep en räddningsoperation på Medelhavet, betedde sig hotfullt och orsakade kaos och en farosituation.

- Läkare utan gränser har varnat länge för det här och nu såg vi ett exempel. Libyska kustbevakningen närmade sig båtar i sjönöd och började skjuta i luften. Uniformklädda beväpnade män steg ombord på en båt och började ta ägodelar, plånböcker och telefoner av flyktingarna. Naturligtvis utbröt det panik, sa Uggla som intervjuades i Aktuellt17.

Många flyktingar blev så rädda att de hoppade över bord. Räddningspersonalen lyckades rädda alla.

Lyckligtvis kunde vi rädda alla i situationen, men det var ett rent mirakel.― Alexander Uggla, Läkare utan gränser

- Vi är djupt oroade över att Italien och EU har beslutat sig för att stöda den libyska kustbevakningen så att de ska stoppa flyktingarna innan de tar sig till internationella vatten, sa Uggla.

Nattsvart situation

Uggla säger att situationen på Medelhavet bara blir värre. Kring 1 500 människor har drunkat i år och fortsätter trenden blir det igen ett "nattsvart" rekordår.

Under en dryg vecka har över 9 000 migranter plockats upp från ranka båtar eller havets vågor.

Flyktingarna som plockas upp från sjunkande gummibåtar kommer från många länder, Nigeria och Gambia i Västafrika, Somalia och Sudan i Afrikas horn, och krigshärjade Syrien och Irak.

De tar sig till Libyen, där de är mycket utsatta.

- Det är ett land i kaos utan lag och ordning. Flyktingarna berättar att de utsätts för våld, sexuellt våld, de blir slagna på gatan och placerade i tillfälliga fängelser utan orsak. När de inser hur utsatta de är, är människosmugglare deras enda chans att ta sig vidare, sa Uggla.

G7-möte utan flyktingagenda

Ledare för världens största industriländer möts som bäst i Taormina på Sicilien - ett stenkast från de vatten där migranterna plockas upp.

Italiens stora förhoppning var att frågan om flyktingar och migration skulle stå högt på agendan, och man valde mötesplatsen just för att lyfta fram frågan.

Men på grund av motstånd från USA:s president Donald Trump slopades frågan från agendan.

- Det är en stor besvikelse. Det är oansvarigt att flyktingsituationen inte tas upp på ett så här viktigt möte. Tittar vi tillbaka är situationen lika allvarlig nu som under andra andra världskriget. När man inte fokuserar mera på den så är det djupt oroande, sa Uggla.

Läs också