Hoppa till huvudinnehåll

Överläkare om vårdpersonal och vaccinationer: "Patienterna ska vara i trygga händer"

vaccin
Anställda inom vården måste ta influensavaccinet varje år. vaccin Bild: EPA vaccin

I samband med den nya smittskyddslagen krävs att den vårdpersonal som jobbar med speciellt utsatta patienter ska ha ett skydd mot smittsamma sjukdomar. Enligt överläkare Hanna Nohynek borde det vara en självklarhet för personalen att göra sitt bästa för att skydda sina patienter.

Lagen trädde i kraft den första mars i år och om ett år måste arbetsgivarna börja se till att vårdpersonalen har det skydd som krävs mot smittsamma sjukdomar.

Skyddet ska man antingen ha genom vaccin eller att man själv haft sjukdomen.

Personalen ska vara skyddade mot influensa, mässling, vattkoppor och kikhosta. Influensavaccinet måste tas årligen.

För riktigt sjuka patienter kan en ytterligare infektion vara livsfarlig.― Hanna Nohynek, överläkare vid THL

"Vaccinationerna förblir frivilliga"

Förändringen har väckt mycket diskussion och många ställer sig starkt emot det så kallade ”vaccinationstvånget”.

I själva verket är det ändå inte frågan om ett tvång, poängterar Hanna Nohynek, överläkare vid enheten för vaccinationsprogrammet vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

- Ifall den anställda inte har det skydd som krävs för att jobba med patienter som tillhör riskgruppen, kan arbetsgivaren omplacera denne till andra arbetsuppgifter inom vårdbranschen.

- Det handlar ändå inte om ett vaccinationstvång, såsom många felaktigt har tolkat lagparagrafen. Vaccinationerna förblir frivilliga, säger Nohynek.

hanna nohynek
Hanna Nohynek. hanna nohynek Bild: THL hanna nohynek

Nohynek tror inte att de som vägrar att ta vaccinet riskerar att mista sina jobb.

- Inom branschen finns alltid andra arbetsuppgifter till vilka man kan bli omplacerad, ifall man av någon anledning inte vill eller kan ta vaccinet. Allergier kan ju till exempel vara en orsak, menar Nohynek.

"Patienterna ska vara i trygga händer"

Att minimera riskerna för patientens del borde vara en sak som alla som jobbar inom vårdbranschen strävar till, tycker hon.

- Jag utgår från att en människa som söker sig till vårdbranschen vill göra sitt bästa för att patienterna ska vara i trygga händer. Det gör man delvis genom att se till att de egna vaccinationerna är i skick.

- Att skydda de egna patienterna ska helt enkelt höra till den allmänna kompetensen hos dem som jobbar inom vården, menar Nohynek.

Viktigt att väga för och emot

Inget vaccin är fullständigt riskfritt, och Nohynek konstaterar att influensavaccinet har sina brister. Hon tycker ändå att det viktigaste är att väga för och emot med tanke på de risker som sjukdomarna i sin tur för med sig.

- De vacciner som vi använder oss av medför i allmänhet mycket större nytta i förhållande till riskerna. För riktigt sjuka patienter kan ytterligare en infektion vara livsfarlig. Jag ser ingen vettig orsak i att låta bli att skydda dem genom att vägra ta de här vaccinerna, säger Nohynek.

Läs också