Hoppa till huvudinnehåll

Planer på att sälja Lyckebo med torgplats väcker oro i Houtskär

En väg kantad med hus.
Arkivbild. Lyckebo är det röda huset till höger i centrum av Näsby. En väg kantad med hus. Bild: YLE/ Nora Engström näsby

Planerna på att sälja fastigheter i Houtskär väcker frågor på orten. Pargas stad vill sälja bland annat Mossala skola och Lyckebo i centrum av Näsby.

Senare planerar staden att sälja den gamla hälsogården, nu då verksamheten flyttat till nya utrymmen vid äldreboendet Fridhem.

"Alla andra orter har torgförsäljning"

På Lyckebotomten, som finns i centrala Näsby, ordnas bland annat torgförsäljning och därför väcker planerna att sälja fastigheten oro. Planerna väckte mycket diskussion i Houtskärsnämnden i måndags. Det här var nämndens sista möte innan nya nämndmedlemmar tar över efter kommunalvalet.

Hyppeis i Houtskär
Hyppeis i Houtskär Bild: YLE/ Linus Hoffman hyppeis

- Det var en livlig diskussion då vi både behandlade Mossala skola och Lyckebo, säger Sune Linde, ordförande för Houtskärsnämnden.

Enligt Linde var alla nämndmedlemmar mycket besvärade över stadens planer på att sälja Lyckebo.

- Vi är oroliga för att staden säljer bort all sin tomtmark i centrala Näsby. Torget är ju där för tillfället och det skulle vara bra att ha ett torg i centrum. För det finns ju torgplatser i Pargas, Nagu, Korpo och Iniö. Jag förstår inte varför den här tomten ska säljas, säger Linde.

Mossala skola ska också säljas

Även planerna på att sälja Mossala skola behandlades i Houtskärsnämnden. Frågan behandlades i miljönämnden i mars och nämnden beslöt då att be om ett utlåtande av Houtskärsnämnden.

Mossala skola har inte använts som skola på flera år, utan har varit i bybornas användning. I dagsläget finns eftis- och dagisverksamhet i byggnaden och skolans motionssal är också i användning.

- Diskussionen kretsade mycket kring om någon privatperson skulle kunna köpa den, men det finns inte så mycket intresse. Där är ett dagis, Jakobs dagis, och de har lämnat in ett skrivelse om att de gärna skulle fortsätta i ett år till, då de har barn som går där fram tills dess. Det hälsar vi vidare.

- Vi skulle också vilja rita om linjerna för tomten, så att vi kan flytta klätterställningar från Jakobs dagis till stadens område. Så att invårna kan använda dem, säger Linde.

Även gamla Hälsogården säljs i något skede

Pargas stad planerar också att sälja Hälsogården i ett senare skede. Verksamheten i den gamla hälsostationen flyttade till nya utrymmen vid äldreboendet Fridhem tidigare i vår. I Hälsogården finns flera hyreslägenheter och det är en orsak till att försäljningsplanerna har väckt kritik.

hälsostationen i Houtskär
Gamla Hälsogården i Houtskär. hälsostationen i Houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus hälsostationen i houtskär

- Nu är vi kritiska till det. Men nu har vi ju fått en ny hälsostation, så det är ju positivt förstås. Men det är först under 2018 som staden planerar att lägga hälsogården till försäljning, säger Linde.

Houtskärsnämnden hoppas att staden kan ta i beaktande önskemålet att låta Jakobs dagis fortsätta med sin verksamhet i Mossala skola i ett år till.

- Det är en liten guldkant för oss i de nordliga byarna. Att man inte behöver föra små barn hela vägen till Näsby, säger Linde.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland