Hoppa till huvudinnehåll

Ramadan och studentdimission på samma gång - en rolig månad

Nordsjö gymnasiums abiturienter Aya Elshafei och Hala Eltapgi väntar med iver på nästa vecka när de får klä på sig de nya studentmössorna.
Hala Etapgi till vänster och Aya Elshafei väntar med iver på nästa veckas dimission Nordsjö gymnasiums abiturienter Aya Elshafei och Hala Eltapgi väntar med iver på nästa vecka när de får klä på sig de nya studentmössorna. Bild: Ilkka Klemola / Yle ramadan,studenter

Nästa lördag får omkring 28 000 nya studenter runtom i landet den vita mössan på huvudet och också i år är några tiotals av dem muslimer.

Nordsjö gymnasiums abiturienter Aya Elshafei och Hala Eltapgi väntar med iver på nästa vecka när de får klä på sig de nya studentmössorna.

Jag håller min studentfest samtidigt som alla andra. Själv tänker jag inte äta då, men mat kommer det nog att finnas. De som vill äta får fritt fram göra det.― Aya Elshafei

I år infaller muslimernas fastehögtid, ramadan, i juni. Det innebär att varken Elshafei eller Eltapgi får proppa i sig godsaker när de nästa vecka dimitteras. Ingendera av dem verkar se det som ett problem.

– Jag håller min studentfest samtidigt som alla andra. Själv tänker jag inte äta då, men mat kommer det nog att finnas. De som vill äta får fritt fram göra det, säger Elshafei.

Eltapgi kommer inte att fira studenten nästa vecka. När hennes äldre systrar blev studenter för några år sedan hade de stora fester med mycket folk på plats. Hennes fest kommer ändå att bli annorlunda eftersom den hålls först efter ramadan i slutet av juni.

– På dimissionsdagen kommer vi antagligen att fotograferas med mina systrar. På kvällen efter att solen gått ner äter vi sedan tillsammans med familjen, förklarar hon.

Dagens längd avgör hur länge man fastar

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern. Under den månaden är det meningen att friska vuxna muslimer äter och dricker endast under dygnets mörka timmar.

Varje år flyttas ramadan en månad tidigare än föregående år. I år inleds ramadan lördagen 27 maj och avslutas 25 juni.

I Finland är dagarna långa under försommaren vilket gör fastandet utmanande. I Helsingfors kommer den första fastedagen att sträcka sig från klockan 4:17 till 22:19.

Det är en helt annorlunda månad eftersom man vakar på natten och sover på dagen. Vi umgås mera med familjen och jag skulle egentligen säga att ramadan är en speciellt rolig månad.― Hala Eltapgi

I Eltapgis familj följer man soluppgången och -nedgången i Helsingfors medan de i Elshafeis familj följer Turkiets soliga timmar.

– Dagen är några timmar kortare i Turkiet, förklarar Elshafei.

Det går lätt att följa med fastetiderna med hjälp av en mobilapplikation som berättar solståndet.

Ava Elshafei till vänster och Hala Eltapgi besöker ofta kaféerna i östra centrums köpcentrum i Helsingfors.
Vännerna besöker ofta kaféerna i östra centrums köpcentrum i Helsingfors Ava Elshafei till vänster och Hala Eltapgi besöker ofta kaféerna i östra centrums köpcentrum i Helsingfors. Bild: Ilkka Klemola / Yle ramadan

"Fastandet går på rutin"

Vännerna började fasta på sjunde klassen i högstadiet, men då var det bara fråga om 4-5 timmar per dag. I slutet av högstadiet fastade båda hela dagar. Båda två konstaterar att fastandet snabbt blev rutinmässigt.

Eltapgi säger att hon väntar på ramadan eftersom den månaden ger möjlighet för familjen att umgås tillsammans.

– Det är en helt annorlunda månad eftersom man vakar på natten och sover på dagen. Vi umgås mera med familjen och jag skulle egentligen säga att ramadan är en speciellt rolig månad, säger Eltapgi.

Ramadan innebär inte bara att man avstår från att äta och dricka. Muslimer väntas också bete sig exceptionellt bra och undvika att gräla, tala illa om andra och att ljuga.

– Under ramadan gör man flera goda gärningar, man kanske donerar pengar till välgörenhet och ägnar tankar åt de som har det sämre, säger Eltapgi.

Nästan lika viktigt som själva fastemånaden är ramadans avslutningsfest id al-fitr.

– Det är nästan som vappen. Vi går ut med ett stort gäng, äter gott och har det roligt, säger Elshafei.

Artikeln är en förkortad version av Lena Nelskyläs artikel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes