Hoppa till huvudinnehåll

Sågning av drevet mot Marjamäki: "Klappjakten var enfaldig"

Lauri Marjamäki.
Pressen på Lauri Marjamäki var enorm under ishockey-VM. Lauri Marjamäki. Bild: All Over Press Lauri Marjamäki

Kritiken mot Lauri Marjamäki haglade under ishockey-VM. Basketlandslagets förbundskapten Henrik Dettmann tycker allt gick överstyr. ”Diskussionen blev banal. Den tunna sportjournalistiken syntes”, säger han i Slaget efter tolv i Yle Vega.

Ilskan mot Lauri Marjamäki var stundtals massiv under ishockey-VM. I tv-studior och tidningsspalter, på webbplatser och sociala medier grodde missnöjet med ishockeylandslagets förbundskapten.

– Han känner garanterat en viss grad av ångest. Jag vet själv hur det är att vara där i all sin ensamhet, sa Damlejonens förbundskapten Pasi Mustonen i Slaget efter tolv under VM.

Nu är VM över. Finland krånglade sig vidare ur gruppen, slog USA i kvartsfinalen och slutade fyra efter förlust mot Ryssland i bronsmatchen.

Basketlandslagets förbundskapten Henrik Dettmann anser att det drogs förhastade slutsatser.

– Klappjakten på Marjamäki var enfaldig. Alla människor som väljer sitt yrke måste leva med det goda och det onda i det. Om man är tränare får man skit i nacken, men när man följde med hela cirkusen runt landslaget så var diskussionen lite banal. Tyvärr är det den tunna sportjournalistiken som syntes, säger Dettmann i veckans Slaget efter tolv.

Valtteri Filppula, Finlands assisterande kapten
Valtteri Filppula och resten av lejonen fick nöja sig med en fjärdeplats. Valtteri Filppula, Finlands assisterande kapten Bild: Aleksi Alku / All Over Press Valtteri Filppula,Finlands herrlandslag i ishockey

"Lejonen har alla världens resurser"

Ilta-Sanomats sportjournalist Pekka Holopainen tycker att kritiken i stora stycken var befogad.

– Prestationsnivån var mycket låg. Därför var kritiken berättigad. Om man leder Lejonen har man alla världens resurser. Man saknar ingenting. Då måste man också prestera på motsvarande nivå.

– I fallet Marjamäki kan man rädda väldigt mycket med att vinna en match, kvartsfinalen. Den debatt som fanns under VM om att Lauri skulle sparkas under turneringen var däremot rätt idiotisk, men det locket öppnade ju förbundet själv genom att sparka Jukka Rautakorpi (red. anm. Juniorlejonens huvudtränare) vid årsskiftet.

"För mycket strålkastarljus på Marjamäki"

Christina Forssell, tidigare landslagsspelare i fotboll och nu mental tränare, ser båda sidorna i den kritik som uppstod mot Marjamäki och Lejonens spel, som enligt Expressens expert Sanny Lindström var ”Bland det sämsta han sett”.

– Det är en resultatidrott och om man inte når dit förväntningarna ligger hos medierna och publiken kan det negativa framhävas. Ibland kan jag tycka att det sätts för höga krav på huvudtränaren. Nu tycker jag att det blev för mycket strålkastarljus på Marjamäki. Är det verkligen bara tränarens ansvar?

– När en tränare – eller spelare – systematiskt smutskastas går man över en gräns. Det är acceptabelt så länge det är befogad kritik, men jag saknade den bredare diskussionen.

Henrik Dettman leder Finland mot EM.
Henrik Dettmann har stor rutin efter många år som baskettränare. Henrik Dettman leder Finland mot EM. Bild: EPA//ArmandoBabani/AllOverPress dettman

"Måste ta kulor som tränare"

Dettmann har stor erfarenhet av att hantera tuffa lägen efter många år som baskettränare. Han säger att det är naturligt att man som tränare ställer sig som en sköld framför spelarna.

– Att ta kulor som tränare är ett ledarskap som tränare måste visa. Man skyddar spelarna. De är det viktigaste man har som tränare.

– I fallet med Lejonen stirrar vi oss också för blinda på vår egen liga och tror att den är bäst. Man måste förstå att det spelas en annan ishockey internationellt och att nivån är högre.

Vill se bredare sportdebatt

Holopainen poängterar också att det ur journalistens synvinkel är omöjligt att veta om allt som sker i ett lag under en säsong eller under ett mästerskap.

– Det finns många saker bakom som man inte vet om eller åtminstone inte borde veta om. På det sättet kan jag förstå att tränaren blir förbannad ibland. Samtidigt har jag ofta undrat hur en tränare som säger att han inte har följt medierna på sex veckor kan vara så jäkla förbannad på mig efter att jag har skrivit någon viss text. Det kanske är ett av livets mirakel.

– För Marjamäki var det första året svårt, men han är en elittränare. Annars får man inte det där jobbet.

Fallet Marjamäki är bara toppen av ett isberg i sportdebatten. Panelen efterlyser en bredare diskussion inom sportjournalistiken.

– Jag förstår att tid är en bristvara, men jag vill se olika former av sportjournalistik. De snabba resultatnyheterna ska givetvis finnas kvar, men det behövs också djupare arbete där man vågar diskutera och ta fram olika åsikter, säger Forssell.

Läs också