Hoppa till huvudinnehåll

SJK analyserar sina motståndare med hjälp av video och statistik – så här går det till

53-årige Sixten Boström är inne på sitt tredje tränaruppdrag i fotbollsligan.
53-årige Sixten Boström är inne på sitt tredje tränaruppdrag i fotbollsligan. 53-årige Sixten Boström är inne på sitt tredje tränaruppdrag i fotbollsligan. Bild: Yle/Tomi Hänninen Sixten Boström,Seinäjoen Jalkapallokerho

I fotbollsligaklubben SJK har man gått in för grundlig analys med hjälp av video och statistik. Analysen upptar största delen av chefstränaren Sixten Boströms arbetstid.

Boström analyserar sitt eget lag och kommande motståndare noggrant, ofta till klockan nio eller tio på kvällen. Den djupgående videoanalysen blev han bekant med framför allt under sina år som assisterande tränare i MLS-laget Columbus Crew.

– Vi tittade alla på den gångna matchen och också på motståndarna. Sen delade vi upp uppgifterna. Vi kunde gå ända in på individuell nivå, berättar den fortfarande rätt så färska SJK-tränaren i sitt arbetsrum i Seinäjoki.

– Vi säger att jag klippte klipp som bara hade med vår försvarslinje att göra, eller någon gång på mittfältsspelarna och sådant. Vi gick ännu längre in på detaljer. Det är lite det tänkande som jag har försökt hämta hit också, att ha personal så att vi kunde gå ännu djupare in i detaljer.

SJK anställde en fotbollsanalytiker

SJK:s stab är en av de större bland fotbollsklubbarna i Finland, men rätt så liten jämfört med livet i MLS, för att inte tala om de stora klubbarna runtom i Europa. Boström märkte direkt att han saknade viss sorts kunskap inom klubben när han anlände i februari.

– Jag sade direkt när jag kom att jag skulle vilja hitta en person som har en viss förståelse för fotboll men som sedan är väldigt inne i datavärlden och kanske inne i statistik. Då hittade vi Axel.

Fotbollsanalytikern Axel Storbacka gör största delen av sitt jobb hemma i Helsingfors. SJK är den första fotbollsligaklubben som han samarbetar med. Han har haft fotbollsanalys som hobby och skrivit om det i sin pro gradu-avhandling i Svenska handelshögskolan Hanken.

– Det som han jobbar för det mesta med är att han gör ett råjobb för mig. Jag har gett vissa parametrar åt honom vad han ska leta efter i motståndaren till exempel, berättar Boström.

– Det är sådana grejer som jag vet att jag vill veta. Så letar han från matcher bara de sakerna, och sedan börjar jag gallra därifrån vilka jag vill visa åt spelarna.

SJK-spelarna firar Billy Ions mål, VPS-SJK, april 2017.
Billy Ions har varit flitigast på att skjuta i SJK under början av säsongen. SJK-spelarna firar Billy Ions mål, VPS-SJK, april 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Billy Ions,Seinäjoen Jalkapallokerho

Videoanalys börjar vara vardag i fotbollen men statistisk analys, Axel Storbackas specialområde, är ett modernare fenomen.

– Vi får statistikmaterial direkt efter matcherna och där finns otroligt mycket material som man kan utnyttja. Tyvärr, som huvudtränare hinner man helt enkelt inte gå igenom det och gallra, och jämföra från match till match. Där försöker vi utnyttja honom (Storbacka) också, för han kan den biten och vet mycket om de sakerna, säger Boström.

Nytt med statistisk analys i fotbollsligan

Att samarbeta med ett ligalag är nytt för Axel Storbacka, men han har viss koll på hur läget ser ut för de övriga lagen i serien.

– Videoanalys görs det i varje lag, antar jag. Om inte så är det lite sorgligt, för det finns ändå allt. Du får videomaterial och alla verktyg finns helt fritt tillgängliga som du kan göra det med.

– Statistisk analys är en lite annan fråga. Jag vet att de gör det i Vasa till en viss grad. Sedan har jag sett att Juha Malinen har pratat i TV-studion om någon slags analyser, så jag vet att han är åtminstone bekant med vissa koncept. Men jag skulle inte säga att det är så vidspritt.

Den statistiska analysens fördelar

Vissa lag ute i Europa, som bland annat FC Midtjylland i Danmark, baserar sin verksamhet till väldigt hög grad på statistisk analys. De vann ligaguldet i Danmark för två år sedan, och efter det har metoden blivit allt vanligare på annat håll.

– Med hjälp av statistisk analys kan man ge en ganska realistisk bild av lagets situation just nu, som inte syns i ligatabellen. Ett mål kan spela så stor roll för ett lag, att även om du skjuter trettio gånger och din motståndare skjuter fyra gånger så kan det hända att du förlorar, berättar Storbacka.

– Som när HJK sköt närmare fyrtio gånger och VPS bara fyra gånger, och VPS vann med 2-1. Det är inte hållbart. Du kan inte leva på det. Med hjälp av statistisk analys och statistiska koncept kan du måla upp en mer realistisk bild av sanningen och kanske lite förutspå hur det kommer att ändras i framtiden.

FC Midtjylland har nått framgång med hjälp av statistisk analys.
FC Midtjylland har nått framgång med hjälp av statistisk analys. FC Midtjylland har nått framgång med hjälp av statistisk analys. Bild: All Over Press FC Midtjylland

För att ha möjlighet till omfattande statistisk analys behövs tillgång till massiv rådata. Tills vidare är tillgången begränsad till data från matcherna i fotbollsligan, men det finns en hel del som kan analyseras i alla fall.

– Du kan analysera motståndarna med hjälp av statistik. Du kan kolla till exempel varifrån de tenderar att skjuta eller bygga upp sina lägen. Till en viss grad kan du också kolla hur de försvarar.

– Försvarar de jätte lågt så är det ganska sannolikt att de kommer att blockera en stor andel av skotten. Om de försvarar aggressivare så är det sannolikt att deras motståndare tenderar att passa sämre mot dem.

Från analys till handling

Att göra noggranna analyser är en konst i sig, men för att ha nytta av dem i matcherna gäller det att leverera informationen till spelarna på rätt sätt.

– Det är inte så svårt att framföra informationen vidare till spelarna så att de har förståelse för det, men det är inte sagt att man hundra procentigt ser det i matchen, menar Boström.

Sixten Boström
Sixten Boström komprimerar analyserna till slagkraftiga budskap till spelarna. Sixten Boström Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press fotboll,Seinäjoen Jalkapallokerho,Sixten Boström,boström

– Vi måste alltid tänka att motståndarna gör motsvarande arbete, så det kan hända att de har gått och ändrat på någonting med tanke på oss. Då tar du de sista besluten och gör de sista ändringarna under matchen. Det är egentligen det som är det fina med fotbollen. Du tror saker men du vet ju aldrig innan matchen kommer igång hur det kommer att se ut.

Under de sena kvällarna då Boström går igenom sina och Axel Storbackas omfattande analyser försöker han komprimera informationen och komma till pudelns kärna.

– I bearbetningsfasen försöker jag egentligen visa så lite som möjligt åt spelarna, men ändå så att de får all information. Jag har märkt att det lätt blir för långa palavrer, för mycket klipp och för mycket information. Det är kanske med erfarenhet som man lär sig att minska.

– Om jag jämför mina palavrer i dagsläget med dem jag höll för bara fem år sedan, så är spelarna säkert nöjda för de är en hel del kortare än vad de har varit.