Hoppa till huvudinnehåll

Bitcoin och andra kryptovalutor vinner terräng - även storföretagen ser möjligheter

Skylt där det står att bitcoin accepteras som betalningsmedel.
Skylt som visar att bitcoin accepteras som betalningsmedel. Skylt där det står att bitcoin accepteras som betalningsmedel. Bild: EPA/JEROME FAVRE Bitcoin,kryptovaluta

Den så kallade kryptovalutan bitcoin nådde den här veckan en ny rekordnivå på cirka 2 800 dollar per bitcoin. För två månader sedan var en bitcoin värd mindre än tusen dollar.

Även andra digitala valutor som ether har rusat på sistone.

Det ökade intresserat för kryptovalutor ledde tidigare den här veckan till att bitcoinhandelsplatsen Coinbase var avstängd i flera timmar på grund av exceptionellt livlig handel.

Coinbase uppger för webbplatsen Techcrunch att det samlade marknadsvärdet för alla digitala valutor ökade med cirka 50 procent till 91 miljarder dollar under den senaste veckan.

Coinbase är enligt Techcrunch den handelsplats för digitala valutor som samlat in mest finansiering för sin verksamhet. Bolaget har samlat in över 117 miljoner från företag som Bank of Tokyo och New York Stock Exchange.

Ökat intresse runtom i världen

Dagens Industri förklarade i början av veckan kursuppgången för bitcoin med ökad efterfrågan från både kinesiska och japanska placerare.

Intresset för digitala valutor har ökat även på annat håll, att tyda av ett uttalande från växlingsbolaget BTCX vd Christian Ander till Dagens Industri.

Enligt Ander har växlingsbolag med svenska kunder sett en 300-procentig volymökning under det senaste halvåret. Han säger att liknande rapporter kommer från bitcoinbolag världen över.

Två pizzor för 20 miljoner dollar

Bitcoinkursen har under sin korta historia fluktuerat kraftigt, men kursen har stigit markant genom åren.

I måndags firade bitcoinsamfundet pizzadagen till minne av att programmeraren Laszlo Hanyecz exakt sju år tidigare köpte två pizzor värda 25 dollar för 10 000 bitcoin.

Sju år senare var 10 000 bitcoin värda över 20 miljoner dollar.

Storföretag intresserade av Ethereum

Trots att bitcoinkursen har rusat i vår, har Ethereumblockkedjan och dess valuta ether varit en riktig kursraket med en kursuppgång på över 2 000 procent, rapporterar CNBC.

Bitcoin och ether är världens två största digitala valutor mätt i marknadsvärde.

Värdet på en ether steg från 8,24 dollar den första januari till över 200 dollar på torsdagen.

Microsoft, JPMorgan och Intel samt andra företagsjättar bildade i februari en allians vid namn Enterprise Ethereum Alliance. Avsikten är att bygga ett nytt datasystem baserat på Ethereum, skriver Veckans Affärer.

I tisdags meddelades att ytterligare 86 företag ansluter sig till Enterprise Ethereum Alliance, bland dem Toyota och Merck. Företagen planerar att använda ethereumteknologin för digitala smarta kontrakt.

I alliansen ingår även uppstartsföretag, akademiker och experter på Ethereum.

Ökad acceptans för digitala valutor

Bitcoinexperten Daniel Masters säger till CNBC att bitcoin fungerar som en ingångsport för flera andra digitala valutor som nu håller på att bli allt mer accepterade vid sidan av traditionella valutor.

Masters som är direktör vid Global Advisors bitcoin Investment Fund säger att några av de här andra digitala valutorna har klarat sig bättre än bitcoin på sistone.

- Poängen här är att vi är på väg mot ett mycket rikt och mångsidigt ekosystem för kryptovalutor som existerar sida vid sida med traditionella valutor, säger Masters.

Källor: CNBC, Techcrunch, Dagens Industri, Veckans Affärer