Hoppa till huvudinnehåll

British Airways ställde in stort antal flyg på grund av massiva IT-problem

British Airways -flygplan på Heathrows flygplats i London.
British Airways -flygplan på Heathrows flygplats i London. Bild: British Airways heathrow

Flygbolaget British Airways har tvingats ställa in ett stort antal flyg på grund av problem i sitt it-system.

Alla lördagens flygningar från de största flygplatserna Heathrow och Gatwick ställdes in. British Airways uppmanade också passagerarna att inte komma till flygplatserna.

Enligt brittiska medier rådde det fullständigt kaos på flygplatserna. Terminalerna stockades och BBC rapporterar att folk tvingades köa i timtal bara för att komma ut från dem.

Strandade resenärer på flygplatsen Heathrow i London den 27 maj 2017. Flygbolaget British Airways tvingades ställa in ett stort antal flyg på grund av massiva it-problem.
Strandade resenärer på flygplatsen Heathrow den 27 maj. Strandade resenärer på flygplatsen Heathrow i London den 27 maj 2017. Flygbolaget British Airways tvingades ställa in ett stort antal flyg på grund av massiva it-problem. Bild: AFP / Lehtikuva British Airways,London-Heathrow flygplats,IT-problem,flygbolag,Storbritannien,resenärer,flygtrafik

Passagerare fick också vänta långa tider ombord på plan som landat innan de fick tillstånd att lämna flygplanet.

Felet slog till vid ett extremt olämpligt tillfälle: britterna firar långhelg och många skolbarn är på semester.

Strömförsörjningsproblem ska ligga bakom

British Airways vd Alex Cruz sade på lördagskvällen att it-problemen orsakats av ett strömförsörjningsproblem och att inget tyder på att det skulle handla om en cyberattack.

Vd:n Cruz säger också att flygbolaget djupt beklagar de stora besvär som it-problemen orsakat deras kunder.

- Vi förstår hur frustrerande det här måste vara i synnerhet för familjer som hoppats på att få åka på semester, sade Cruz i ett videomeddelande på Twitter.

British Airways arbetar nu för högtryck med att lösa problemen och hoppas på att få i gång flygtrafiken imorgon. Förseningar kan ändå förekomma också under söndagen.

Problemen återspeglas på flygplatser utanför Storbritannien. På Helsingfors-Vanda flygplats meddelar man att ett British Airways-flyg ställdes in på lördagskvällen.

Ett av bolagets plan från Heathrow skulle dessutom landa på Helsingfors-Vanda efter midnatt, men även det flyget är inhiberat.

Källor: FNB, Reuters