Invandrare rycker upp maskrosor och de äldre väntar på rad för att få åka med cykeltaxi. På fredagen var det full rulle på Ebbo åldringshemsområde.
I höstas flyttade Äppelbackens servicehus tillfälligt till Ebbo, där flera äldreboenden är samlade. När våren kom blev det tydligt att trädgården behövde fixas till. På altanen växte höga maskrosor och det var ingen ordning i rabatterna.
- Man borde skaffa god mylla och sedan plantera en massa små plantor. Vi har en mycket trevlig innergård mellan alla de här husen. Det är vindskyddat och varmt och solen skiner rakt in hit, det är mycket bra för växterna, säger Joachim Heidenreich som är pensionerad trädgårdsmästare och bor på Äppelbackens servicehus.

Joachim Heidenreich kan inte längre själv jobba i trädgården. Han är rullstolsburen och förlamad på högra sidan.
Istället är det Hiba Kadhim från Irak som drar upp maskrosorna medan 2-åriga dottern Safa ser på. En grupp invandrare ville göra frivilligarbete, och via Röda korset och Borgå stad kom de till äldreboendet i Ebbo.

- Jag rensar trädgårdslandet här på äldreboendet för att hjälpa dem att använda utrymmet. Det är trevligt att hjälpa dem. Det är bra att hjälpa alla som behöver det, precis som Borgåborna och finländarna har hjälpt oss, säger Hiba Kadhim med spaden i handen.
När invandrarna och frivilliga från Röda korset kommer för att snygga upp på altanen i Ebbo går det snabbt. Maskrosorna försvinner i ett nafs.

Hiba Kadhim berättar att hon hade en stor trädgård hemma i Irak och är van vid att arbeta i rabatterna. Hon kom till Finland som asylsökande 2015. Hon har fått uppehållstillstånd och väntar på att få börja på en finskakurs.
- Också att hjälpa med en liten sak gör mig glad, vi kan ge varandra hopp och hjälpa varandra, säger Hiba Kadhim.

Joachim Heidenreich som bor på äldreboendet konstaterar att maskrosor är vackra på sitt sätt.
- Det betyder mycket för mig att här finns en trädgård. När jag var frisk hade själv en trädgård och odlade allt möjligt, framförallt blommor, säger Joachim Heidenreich.

Samtidigt som jorden rörs om på innergården fladdrar invånarnas hår i vinden utanför. På plats finns både cykeltaxi och cykel som rullstolsburna kan åka med.
- Vi har samarbetat redan i våras och byggt upp ett system där cyklarna kommer att vara på våra boende-enheter och cykla runt enligt ett visst schema med kunderna som bor där. Jag hoppas många ska få känna den här befriande möjligheten att vara ute och åka, säger Petra Bärlund-Hämäläinen som koordinerar frivilligarbetet i Borgå.