Hoppa till huvudinnehåll

Ny student skeptisk till digitaliserad studentexamen

Profilporträtt Hannes Holmlund
Hannes Holmlund hann skriva ett studentexamensprov på dator. Det var geografi och det är ett ämne man kan skriva på dator, tycker han. Men ämnen som matematik och fysik tycker han inte att man ska digitalisera. Profilporträtt Hannes Holmlund Bild: Yle/Sofi Nordmyr holmlund

Våren 2019 ska alla prov i studentexamen skrivas på dator. Men kan man digitalisera alla ämnen? Nej, säger Hannes Holmlund i Vasa som får sin studentexamen på lördag.

- Jag tycker inte att de borde digitalisera studentexamen. Modersmål kan jag gå med på men inte ämnen som matematik och fysik. Det är mycket enklare att skriva det på papper, när du ska börja räkna på dator känns det som att det blir konstigt, säger Holmlund som blir student på Vasa övningsskola.

Holmlund säger att ämnen där du skriver essäer kan gå att digitalisera, att du ska skriva dem på dator. Ett av proven han skrivit i studentexamen skrevs på dator. Det var geografi.

- Det gick helt okej. Det är ett sådant ämne som går lätt att skriva på dator för du skriver nästan bara essäer. Men det som de har börjat göra nu är att de har börjat ha flervalsfrågor, vilket också är helt okej.

Hög nivå bland klasskamraterna

Genom åren är det många som talat för att frångå proven i studentexamen och införa mer praktiska prov. Men det är inget som Holmlund vill se.

- Du har ju ändå gått tre år i skolan och fått en massa information. Då får du verkligen testa vad du kan. Man får pressa sig i slutet och visa vad du går för.

Hannes Holmlund är en av 88 elever som får sin studentexamen från Vasa övningsskola i vår. Skolan i fråga placerade sig på plats 21 i rankingen över studentexamensresultaten.

Att skolan placerade sig så högt märker Holmlund bland sina klasskamrater. Det är många som har höga ambitioner.

- Det finns mycket folk i övis (Vasa övningsskola, red.anm.) som verkligen är bra på att studera. Nog finns det de som inte är de bästa men de är inte heller dåliga.

Porträtt Hannes Holmlund
Hannes Holmlund Porträtt Hannes Holmlund Bild: Yle/Sofi Nordmyr holmlund

Vill bli lärare

Efter studentexamen vill Holmlund hitta ett jobb som han kan ha tills han ska rycka in i militären i januari.

- Jag vill jobba det här året för jag vill inte påbörja studierna för att sedan ta paus från dem.

Men han har redan hunnit söka in till ett par utbildningar.

- Jag har sökt in till biologi på Åbo Akademi och också biologi på Helsingfors universitet. Jag tror jag åker till Åbo och läser biologi och blir lärare. Det är vad jag säger nu, jag vet inte sen. Allt kan ändras.