Hoppa till huvudinnehåll

Över 800 palestinska fångar avslutade 40 dagar lång hungerstrejk

En väggmålning av den kände palestinska ledaren och politiska fången Marwan Barghouti som var en av dem som deltog i hungerstrejken
En väggmålning av den kände palestinska ledaren och politiska fången Marwan Barghouti som var en av dem som deltog i hungerstrejken En väggmålning av den kände palestinska ledaren och politiska fången Marwan Barghouti som var en av dem som deltog i hungerstrejken Bild: EPA/MOHAMMED SABER Israel,Palestina (staten),Marwan Barghouti

Över 800 palestinska fångar i Israel har avslutat en 40 dagar lång hungerstrejk.

Fångarna som krävde bättre förhållanden och behandling avslutade strejken i morse efter en kompromiss med fångvårdsadministrationen.

Israel gick bland annat med på att låta anhöriga besöka fångarna två gånger i månaden i stället för bara ett besök per månad.

Drygt 1 000 fångar inledde hungerstrejken för 40 dagar sedan och över 830 höll ut ända till slutet.

Fångar som tillhör de konkurrerande rörelserna Fatah och Hamas samarbetade denna gång för ovanlighetens skull.

Hjältar eller terrorister

Hungerstrejken var en av de mest omfattande och längsta i israeliska fängelser sedan sexdagarskriget år 1967, då Israel ockuperade östra Jerusalem, Västbanken och Gaza.

Över 6 000 palestinska fångar har dömts till fängelse på grund av brott som har att göra med konflikten mellan Israel och palestinier.

Palestinierna betraktar dem som hjältar och martyrer medan många israeler ser dem som terrorister och har därför inget medlidande med dem.

Palestinierna gav de strejkande sitt enhälliga stöd eftersom Hamas och Fatah fann samförstånd i den här frågan.

Många har dömts till långa fängelsestraff för stenkastning, våldsamma protester, vapeninnehav eller knivattacker mot israeliska poliser, soldater och civila.

Israeliska soldater griper en palestinier som på fredagen demonstrerade för de hungerstrejkande fångarna i byn Beita, nära Nablus på Västbanken
Israeliska soldater griper en palestinier som på fredagen demonstrerade för de hungerstrejkande fångarna i byn Beita, nära Nablus på Västbanken Israeliska soldater griper en palestinier som på fredagen demonstrerade för de hungerstrejkande fångarna i byn Beita, nära Nablus på Västbanken Bild: EPA/ALAA BADARNEH Israel,Palestina (staten)

Ockupationens 50-årsdag

Ett mål med strejken var att fästa världens uppmärksamhet vid den israeliska ockupationen som i början av juni har pågått i exakt 50 år.

Den israeliska säkerhetsministern Gilad Erdan hävdar för sin del att strejken motiverades av en inre maktkamp mellan Fatah och Hamas.

Han hävdade att den kände fängslade politikern Marwan Barghouti utnyttjade andra fångar för att befästa sin ledande ställning inom Fatah. Erdan sade ännu i april att det är lönlöst för fångarna att hoppas att de kan uppnå förbättringar genom en strejk.

Palestiniernas kommande ledare Barghouti?

Barghouti har ofta nämnts som en efterträdare till palestiniernas president Mahmud Abbas som också leder Fatah. Både Barghouti och hans familj har förnekat att han hyser sådana ambitioner.

Barghouti greps år 2002 och han har dömts till fem livstidsstraff på grund av att ha orkestrerat attacker som har krävt fem dödsoffer.

Israelerna anklagar Barghouti bland annat för att ha grundat Al Aqsa-martyrernas brigad, men han själv har vägrat att försvara sig eftersom han ansåg att processerna mot honom var illegala och att Israel inte har någon rätt att döma honom.

Källor: AP, Reuters, Yle