Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Regeringsprogrammet ändras inte efter Sannfinländarnas ordförandebyte

Juha Sipilä i Morgonettan 27.5.17
Juha Sipilä blandar sig inte i valet av ny ordförande för Sannfinländarna i Jyväskylä i juni. Juha Sipilä i Morgonettan 27.5.17 Bild: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa Juha Sipilä,morgonettan

Om två veckor väljer Sannfinländarna ny partiordförande. Det leder inte till några förändringar i regeringsprogrammet, säger statsminister Juha Sipilä i Yle-programmet Morgonettan.

- Jag blandar mig inte i själva personfrågan, jag överlåter det åt partifolket.

Sipilä understryker att han gör som när Samlingspartiet valde ordförande. Han låter Sannfinländarna välja ordförande i fred.

- Om jag förde fram min egen syn kunde det ha motsatt effekt, sa Sipilä.

Men klart är att regeringsprogrammet står fast, också om nästa partiordförande heter Jussi Halla-aho som är känd som hårdför i invandringsfrågor.

- Ett regeringsprogram är alltid en kompromiss, just nu är det en kompromiss mellan tre partier. Man kan alltid diskutera hur mycket ett enskilt parti kan prägla politiken.

Sipilä konstaterade också att hans värderingar avsevärt skiljer sig från Halla-ahos i vissa frågor.

Regeringsförhandlingarna och regeringsprogrammet är till för att slå fast linjen när det gäller till exempel EU och invandring och sedan håller man fast vid det, menade Sipilä.

Det tog inte länge innan EU-parlamentariker Jussi Halla-aho kommenterade saken på Facebook.
På sin sida skriver han att ingen har krävt att regeringsprogrammet har förhandlats om.

Idag meddelade den sannfinländska arbetsministern Jari Lindström att han vill se kulturminister Sampo Terho som ordförande för sitt parti.

Det här skriver Lindström i sin blogg på Uusi Suomis webbsajt.