Hoppa till huvudinnehåll

Kevin och Ronja om livet med panikångest: Bemöt oss med respekt

Bild som föreställer flicka med panikångest med Nyhetsskolans logo i vänstra hörnet.
Panikattacken kan kännas som om det handlar om liv och död. Bild som föreställer flicka med panikångest med Nyhetsskolans logo i vänstra hörnet. Bild: Yle/Lovisa Viinikka yle nyhetsskolan

- Det känns som om min inre röst skulle vara på ett torg med hundratals människor som bara skriker på mig, säger 27-åriga Kevin. Han är en av många som lider av panikångest idag. Ändå pratar vi alltför lite om det.

Det är med en klump i magen jag går till kafét där jag ska träffa Kevin som egentligen heter något annat. Vi ska prata om panikångest och om hur den som drabbas vill bli bemött.

Det är precis den frågan jag ställer mig själv inför träffen: hur jag ska bemöta honom?

Enligt Institutet för Hälsa och Välfärd får 12,6 procent av unga i åldern 20 till 34 år ångestsyndrom vid något skede av sitt liv.

Kevin berättar om hur han fick sin första attack när han var i 13-års åldern. Men att det nästan tog honom tio år att förstå att han led av panikångest.

Han trodde att det var något alla led av och att det inte var något onormalt. För hur vet vi egentligen var gränsen går mellan psykisk ohälsa och normalt reagerande?

När Kevin berättar om det brukar folk reagera olika. En del börjar tycka synd om honom, vilket kan kännas störande, eftersom han inte vill bli behandlad som ett litet barn.

Han spenderar mycket tid på att överanalysera, vilket han själv tror är boven till hans attacker. Även om det som utlöser hans attack inte är något allvarligt, så känns det i stunden som om det handlar om liv och död.

- Samma känsla man skulle få av att du ser att ditt barn har fallit ner bland lejonen i zoot, beskriver Kevin.

Karta med tabletter.
Kevin väljer att inte ta mediciner mot sin panikångest eftersom han upplever att medicinerna ändrar hans personlighet. Karta med tabletter. Bild: All Over Press Tablett,mediciner,medicinering,läkemedel,läkemedelsbehandling,läkemedelsindustri,antidepressiva läkemedel,hälsa,mental hälsa,psykiska problem,psykisk ohälsa

Kevins attacker kommer ofta i samband med att han känner att han tappar kontrollen. Även om han i ögonblicket tror att han ska dö, så syns det oftast inte alls utåt.

- Jag är inte jättesugen på att medicinera bort saker som trots allt är ganska definierade delar av mig. Även om det inte är trevliga delar så är det ändå jag, säger Kevin.

Han har provat på både terapi och medicinering, men han upplevde det mest som om han blev en ny person, vilket han tyckte var obehagligt.

Jag är inte jättesugen på att medicinera bort saker som trots allt är ganska definierade delar av mig. Även om det inte är trevliga delar så är det ändå jag.― Kevin, 27 år

Kevin har inte haft problem med att prata om sin panikångest. Han har inte heller tyckt att det är något han måste skylta med. Han väljer att berätta om det när det kommer på tal istället.

När han berättar om det brukar folk reagera olika. En del börjar tycka synd om honom, vilket kan kännas störande, eftersom han inte vill bli behandlad som ett litet barn. Han vet att de inte menar något illa, men han skulle önska att de istället skulle bemöta honom så som en del andra, som inte gör det till en stor grej.

"Läskigt att vara ensam med sina egna tankar"

Kevin har en form av panikångest som inte syns utåt, men så är det inte för alla. Den 17-åriga flickan som vi väljer att kalla för Ronja hör till dem vars attacker väcker uppmärksamhet. Hon börjar ofta gråta eller skrika.

Ronja berättar om hur hon fick sin första panikattack vid 14 års åldern. Paniken kom över henne när hon låg i sängen och skulle börja sova, men istället började tänka på hur hennes vänner behandlat henne.

Ronja led av panikångest i 1,5 år och i hennes fall handlade det om att ångest som hon samlat på sig under en längre tid, bröt ut i panikattacker.

De värsta bemötanden Ronja har fått under en attack har varit när någon bett henne vara tyst eller lämnat henne ensam även om hon sagt att hon verkligen inte klarar av det.

En gång fick hon en attack i en spårvagn. En 30-årig man blev vittne till hennes attack.

- Jag började plötsligt gråta, reste mig upp från min plats och var riktigt yr. Jag minns inte helt vad jag gjorde, men jag tror att jag började göra en massa konstiga rörelser.

En kvinna kom fram till henne och frågade om hon var okej, men steg av ganska fort. Mannen som sett allting satt besvärat kvar och fokuserade aktivt på vad som hände utanför, istället för att vända blicken åt Ronjas håll.

- Jag tyckte det här var lite konstigt eftersom han ändå hade sett att jag inte mådde bra. Han skulle åtminstone ha kunna visat lite empati och frågat om jag klarar mig, säger Ronja.

Eftersom Ronjas panikattacker syns utåt, så får hon också mycket olika reaktioner. De värsta bemötanden hon fått under en attack har varit när någon bett henne vara tyst eller lämnat henne ensam även om hon sagt att hon verkligen inte klarar av det.

Två träfigurer. En tröstar den andra.
Då Ronjas panikattacker bryter ut vill hon inte bli lämnad ensam. Två träfigurer. En tröstar den andra. Bild: All Over Press Tvärhand,psykisk ohälsa

Om Ronja känt att hon inte velat gå till något visst ställe för att hon varit rädd för att få en ny attack så har hon sagt till. Dock har hon inte alltid blivit bemött som hon velat. Ibland har det skämtats bort och människor i hennes omgivning har tyckt att det har varit pinsamt om hon har börjat gråta.

- Man borde inte tycka att det är pinsamt att någon börjar gråta, tycker Ronja.

Vi är rädda för sådant vi inte vet om. Om vi inte känner igen det som händer och inte vet vad det innebär, så undviker vi det hellre än att vi går dit och gör något fel eller blandar oss i andras liv.― Oscar Lehtinen, Krisjouren för unga

Eftersom Ronja ofta får panikattackerna när hon är ensam och har tid att börja överanalysera saker så upplever hon ensamheten som skrämmande.

Därför vill hon oftast att någon kommer fram, är nära till hand och berättar att ingenting hotar henne. Hon förstår att det kan vara svårt att veta att det är det som behövs, eftersom orsaken till panikattacken är så individuell.

- Det enda man egentligen kan göra är ju att fråga. Vill du ha hjälp eller bara bli lämnad ifred?

Våga fråga

- Jag tror aldrig det har skadat att fråga "hej hur är läget?”, säger Oscar Lehtinen från Krisjouren för unga.

På Krisjouren möter han ofta ungdomar med liknande historier som Kevins och Ronjas.

- Vi är rädda för sådant vi inte vet om. Om vi inte känner igen det som händer och inte vet vad det innebär, så undviker vi det hellre än att vi går dit och gör något fel eller blandar oss i andras liv, menar Lehtinen.

Vi pratar inte tillräckligt om det. Vi borde prata mer om psykisk ohälsa och också i samband med det försöka på riktigt fundera vad det innebär.― Oscar Lehtinen, Krisjouren för unga

Lehtinen understryker att även om vi inte vet vad som är felet, så kan vi alltid fråga om vi ser att någon inte har det bra. Oberoende av om det handlar om psykisk eller fysisk skada. Vill personen i fråga bara ha lite space, behöver hon någon som tar ut henne från t.ex. spårvagnen för att kunna andas eller är det bästa att ringa en ambulans?

Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är människor och inte alltid vet vad vi ska göra, men oftast kan hjälpa till på något sätt.

- Vi pratar inte tillräckligt om det. Vi borde prata mer om psykisk ohälsa och också i samband med det försöka på riktigt fundera vad det innebär, säger Lehtinen.

Oscar Lehtinen sitter på en trappa.
Oscar Lehtinen på Krisjouren är ansvarig för skolsamarbetet inom Krisjouren och strävar efter att förebygga problem innan de bryter ut. Oscar Lehtinen sitter på en trappa. Bild: Yle/Lovisa Viinikka nyhetsskolan

Våga söka hjälp

- Om det skulle vara okej att prata om hur man mår, så tror jag helt enkelt att man i ett tidigare skede skulle be om hjälp, säger Lehtinen.

Han menar att det i många fall skulle förhindra att större problem bryter ut.

- Ofta så tycker jag att vi brukar undervärdera våra problem och tänka att "ääh, jag klarar mig".

Ett ställe man kan vända sig till är Krisjouren, som erbjuder avgiftsfritt och konfidentiellt samtalsstöd för unga mellan 12–29 år.

Lehtinen berättar att det skett en förbättring när det kommer till att prata om det psykiska välmåendet, också bland män. Även om det pratas mycket om att man ska vara mera öppna med det, så är det ändå svårt för någon som aldrig upplevt psykisk ohälsa av något slag att faktiskt förstå det.

Jag tror inte det är möjligt att gå runt på en gata och peka ut sådana som lider av olika sorters psykisk ohälsa, för det syns inte.― Oscar Lehtinen, Krisjouren för unga

- Jag tror inte det är möjligt att gå runt på en gata och peka ut sådana som lider av olika sorters psykisk ohälsa, för det syns inte, menar Lehtinen.

Mycket psykisk ohälsa beror på stressen vi upplever idag.

- Jag tror att stress överlag kommer inifrån, alltså sådär från människan själv, att man själv ställer för höga krav på sig själv. Så jag tror inte vi enbart kan skylla på skolan, utan man måste säga till sig själv "vad är mina mål?", säger Lehtinen.

Ibland handlar det helt enkelt om att vi sätter ribban för högt. Om vi skulle sänka våra krav på oss själva och ha mer realistiska mål, skulle stressen också minska.

Text skriven av: Lovisa Viinikka, Tölö gymnasium

Läs mera:

"Att må psykiskt illa är så vanligt men ändå så hysch hysch"

Det är kväll den 20 augusti 2014 och Mats Rosenqvist kan inte sova. Instängd på sitt rum hemma i Raseborg sitter han och är fullständigt övertygad om att Finland alldeles snart ska befinna sig mitt i ett brinnande krig. Mats rakar av sig håret och gör sig redo för vad som komma skall. Han vet ännu inte att han balanserar på psykosens brant.

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Presidentvalskampanj, corona och koma

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Yle Nyhetsskolan: Barn behöver få prata om skilsmässa

  Det här är en artikel om skilsmässa ur barnens synvinkel

  Vi är elever som just har gått ut åttan i Winellska skolan i Kyrkslätt och vi har skrivit den här artikeln både till föräldrar och barn som har genomgått skilsmässa och till föräldrar som funderar på att skilja sig. En skilsmässa är ofta tragisk för alla i familjen och därför är det bra att söka hjälp och prata med någon expert.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

  Att utsättas för nätmobbning kan leda till depression.

  Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir bara värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

 • Yle Nyhetsskolan: Alla unga skulle må bra av att ha en hobby - men alla har inte råd med det

  Det behövs fler kostnadsfria hobbyer för ungdomar.

  Har du någonsin tänkt på varför vissa ungdomar inte tränar? Beror det på deras inställning eller finns det andra orsaker? Föreställ dig att du inte har möjlighet till en hobby för att du inte har råd med det. Åttondeklassister i Winellska högstadieskolan i Kyrkslätt har undersökt hobbyläget för ungdomar i sin egen region.

 • Yle Nyhetsskolan: Varje år är det allt yngre personer som använder rusmedel, polisen får anmälningar om 11-12 åringar som använder droger

  Droger påverkar negativt på ungas vardag

  Åttondeklassister i Winellska skolan har undersökt rusmedelansväningen i Kyrkslätt med omnejd: Allt yngre barn använder rusmedel. En del kommer till skolan med en fimp i handen eller snus under läppen. Gatorna är fulla med gamla tobaksfimpar, använda sprutor och ölburkar. För att förebygga rusmedelsanvändning behövs samarbete mellan unga, deras föräldrar, olika myndigheter och socialarbetare.

 • Yle Nyhetsskolan: Trots att konsumtionen av havremjölk ökar är komjölken fortfarande populärast bland familjerna i Kyrkslätt

  Vi funderar på om havremjölk är bättre för miljön än komjölk

  Allt fler vill stoppa klimatförändringen genom att äta mindre kött eller byta ut köttet till veganska köttersättare. Allt fler har också börjat dricka havremjölk istället för komjölk. Vi som har skrivit den här artikeln heter Lucas Riihinen och Axel Köhler och vi önskar att fler skulle övergå till havremjölk med tanke på miljön, men när vi undersökte om familjerna i vår näromgivning har ersatt komjölken med havremjölk, visade det sig att komjölken fortfarande är populär.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.