Hoppa till huvudinnehåll

Omdebatterad personalförmån i Sverige: Frys ner dina äggceller

Laborant fyller hinkar med flytande kväve, ser ut som skum eller vit ånga, i ett laboratorium.
På Fertilitetscentrum i Stockholm ser man en tydlig ökning av intresset för att frysa ner äggceller. Laborant fyller hinkar med flytande kväve, ser ut som skum eller vit ånga, i ett laboratorium. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Äggfrysning,fertilitetsbehandling,Fertilitet

Att frysa ner äggceller blir vanligare i Sverige, där många arbetsgivare erbjuder det som personalförmån, genom generösa skatteavdrag. Det kan vara en räddning för många som vill få barn efter 40, men frågan är både omdebatterad och känslig.

Vi träffar Cecilia Tryselius med halvåriga dottern Astrid. Hon är 40 år och jurist. I hennes bransch är det vanligt att kvinnliga kollegor försöker öka möjligheterna att bli gravid efter 40, då chanserna vanligen minskar.

Det kan göras genom att frysa ner äggceller i yngre år och använda dem om man vill blir gravid några år senare. Orsakerna är många, att hinna göra karriär före, eller att hitta en partner. Cecilia har inte själv använt sig av det, men diskussionen är bekant.

Cecilia på café, med latte i handen, baby tittar nyfiket ut ur vagnen
Cecilia Tryselius, här med dottern Astrid, är välbekant med dilemmat att kombinera jobb och barnafödande, när man närmar sig 40. Cecilia på café, med latte i handen, baby tittar nyfiket ut ur vagnen Bild: Yle/Ingemo Lindroos Mamma,babyer,Stockholm,cecilia tryselius

- Hade jag inte levt i en relation, så hade ja naturligtvis känt en större stress, inför åldern och inför att man inte vet om man kommer att kunna få barn. Och då är det ju fantastiskt för dem som inte har en relation och ändå önskar barn, trots att de är lite äldre.

Äggfrysning kostar tusenlappar

Men det kostar en hel del: omkring 40 000 kronor eller drygt 4000 euro, uppger man på Fertilitetscentrum i Stockholm. Nedfrysningen sker i behållare med flytande kväve.

Här märker man att intresset för att frysa ner ägg ökar. Det handlar i medeltal om kvinnor i 38 års åldern, som vill ha en bättre chans att få barn efter 40.

Hur gammal får en kvinna vara för att använda de ägg som man har fryst ner?

- Det finns inte någon lagstiftning för det. Men vi har satt en egen gräns för det på 45 år. Det beror på de risker som finns om man blir gravid som äldre, säger Camilla Stenfelt, som är verksamhetschef vid Fertilitetscentrum.

Inte så lätt att bli gravid efter 40, trots äggfrysning

De som vill frysa ner sina ägg är ofta i en situation där de inte ännu har hittat en partner att bilda familj med. Också ensamstående kvinnor som vill få barn på egen hand finns bland de nya kunderna.

- Det är medvetna kvinnor och också kvinnor med god ekonomi. Tyvärr är det ju ganska dyrt att göra behandlingarna, säger Camilla Stenfelt.

Camilla i rosa skyddsmössa och blå skyddsdräkt, på laboratoriet, småler, tittar snett åt sidan, slangar i bakgrunden
Camilla Stenfelt på Fertilitetscentrum säger att deras gräns för att använda de nedfrysta äggcellerna är 45 år. Camilla i rosa skyddsmössa och blå skyddsdräkt, på laboratoriet, småler, tittar snett åt sidan, slangar i bakgrunden Bild: Yle/Ingemo Lindroos fertilitetscentrum

För att fler ska ha råd med den här typen av vård har många arbetsgivare gått in för ett system med bruttolöneavdrag. Arbetsgivaren betalar vården, och arbetstagaren går med på motsvarande avdrag på lönen.

Det betyder att arbetstagaren i praktiken betalar vården själv, men får samtidigt lägre inkomstskatt. I stort sett får man tillbaka ca 1000 euro om vården har kostat 4000.


Hur ser du på den etiska frågan att kvinnans kropp är äldre när hon väl vill ha barn, även om äggcellen är ung och frisk?

- Många av de patienter som kommer till oss är närmare 40, och de känner sig jätteunga. Och de är säkert unga i sitt sinne och sin fysik och så. Men äggen är inte lika unga som de känner sig. Så många har höga förväntningar på att kunna frysa äggen och använda dem senare. Men är kvinnan närmare 40, så är chansen inte jättestor att hon ska bli gravid med de äggcellerna, säger Stenfelt.

Hundratals arbetsgivare erbjuder äggfrysning som bruttolöneavdrag

Fertilitetsvård ingår allt oftare i förmånspaket som arbetsgivare kan erbjuda sina medarbetare, bland andra skatteavdragsförmåner som bil eller ögonoperation med laser.

Benify är ett företag som syr ihop förmånspaket till arbetsgivare. Av 900 kunder har 700 valt att inkludera fertilitetsvård, där äggfrysning ingår.

Två hinkar på golvet som fylls med flytande kväve som ser ut som ett vitt skum, via en slang, som används vid nedfrysning av äggceller.
Flytande kväve används för att frysa ner äggceller - det kostar omkring 4000 euro, inklusive behandlingar. Två hinkar på golvet som fylls med flytande kväve som ser ut som ett vitt skum, via en slang, som används vid nedfrysning av äggceller. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Flytande kväve,Äggfrysning

- Jag skulle säga att det största genombrottet har kommit under de två till tre senaste åren, där vi ser en ökning till 50-60 behandlingar via oss per år, säger Malin Börefelt som är affärsutvecklare för förmåner vid Benify.

- Det är ett väldigt stort intresse i Sverige. Och det är framför allt för att man vill vara en väldigt modern arbetsgivare, som ser sin medarbetaren i mångt och mycket. På hemmaplan ska det fungera och det ska fungera på arbetsplatsen också.

Vill inte svara på fråga om etiken

I Sverige pågår samtidigt en diskussion om huruvida det här kan sätta press på arbetstagare att skjuta fram barnafödandet. Frågan är svår och känslig.

Det här etiska dilemmat vill Benify inte svara på. Det kravet försöker bolaget ställa redan före intervjun, men vi ställer frågan ändå.

- Den här frågan ska vi inte ha i intervjun. Det backar vi från. Det har vi redan sagt att vi inte ska ha. Vi tar inte ställning till hur arbetsgivaren ställer sig till förmånen. Vi är en personalförmånsleverantör helt enkelt. Vill ni ha riktningen från arbetsgivaren ska ni vända er dit i så fall.

- Det förekommer ju ändå en diskussion om det här i samhället, om hur aktivt man ska uppmuntra att senarelägga barnafödandet?

- Det är ingenting vi tar ställning till, utan vi erbjuder förmånen till alla.

Vilka typs diskussioner för ni med arbetsgivaren om det här?

- Vi brukar säga så här. Vi har ett förmånspaket och det här är det som ingår. Det finns vanliga ivf-behandlingar (provrörsbefruktning), fertilitetsutredningar och äggfrys. Det är hela paketeringen vi erbjuder. Antingen väljer man att tacka ja eller tacka nej. Om man väljer att tacka nej är det vanligen för att man inte vill ha själva bruttolöneförmånen.

Malin Börefelt tillägger att det ofta handlar om kvinnor som av olika medicinska skäl kan ha svårt att få barn just nu, och som vill öka chanserna att få barn i framtiden.

- Vi är ju för att man ska få barn och att alla kvinnor ska ha möjlighet att få barn.

"Konstigt att arbetsgivare ska blanda sig i"

Åsikterna bland de mammor som Yle Nyheter träffar i Stockholm är delade. Klara Tengstrand, med sonen Melker i vagnen, säger att barnafödandet visserligen blir mer flexibelt, men hon är också kritisk.

- Det är lite konstigt att arbetsgivare ska blanda sig i. Det kanske lämnar en viss press på att man faktiskt skjuter på det mer och mer. Och kroppen blir kanske inte mer lämpad för att bära barn och så vidare.

Läs också