Hoppa till huvudinnehåll

Färggrann gäst i Karleby

Mandarinand i Rimmi, Karleby.
Mandarinand i Rimmi, Karleby. Mandarinand i Rimmi, Karleby. Bild: Läsarbild/Eugen Söderström Mandarinand,fåglar,sjöfågel

En ovanlig fågelgäst observerades i Karleby i helgen, en mandarinand var på besök. Eugen Söderström var en av dem observerade den rara anden i Rimmi.

Mandarinanden hör egentligen hemma i Ostasien men har införts till parker i Europa redan på 1700-talet och har förvildats på en del håll, bland annat i Danmark räknas den som en introducerad art och häckar där.

Observation i Rimmi och Trullö

Eugen Söderström såg den fäggranna gästen på fredagen i Rimmi.

- Det gjordes en observation senare också vid Trullö men det rör sig kanske om samma individ, säger Eugen Söderström.

Enligt ornitolog Johan Hassel i Mellersta Österbottens ornitologiska förening är det här den elfte officiella observationen av mandarinand inom föreningens område sedan 1982 och det betyder att det inte är en alltför vanlig gäst på våra breddgrader. Det här är den tredje observationen av mandarinand i Finland i vår, i Kristinestad observerades två stycken på en och samma gång den 15 april.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten