Hoppa till huvudinnehåll

Hietanen & Kela: Tre berättelser om jihad

Anne Hietanen och Eva Kela
Anne Hietanen och Eva Kela Bild: Yle Kuvapalvelu Eva Kela,anne hietanen

Tre tips på tre väldigt olika berättelser om jihad.

1. Jesper Huor och Anna Sundberg: Älskade terrorist

En relativt ny bok som behandlar jihadister är Älskade terrorist – 16 år med militanta islamister av Jesper Huor och Anna Sundberg. Låt er inte skrämmas av den taffliga titeln, boken är mycket intressant och ger insikt i hur en radikaliseringsprocess kan se ut. Hur kan en kvinna från välbärgade förhållanden i Sverige plötsligt finna sig ute i heligt krig? I boken beskrivs hur mujahedins träningsläger ser ut någonstans vid gränsen till Tjetjenien och hur en jihadistkvinnas vardag kan te sig.

2. Magnus Sandelin: Svenska IS-krigare: Från al-Qaida till Jihadi Cool

Boken är en uppdaterad version av Jihad – Svenskarna i de islamistiska terrornätverken som utkom år 2012. Sandelin har gjort omfattande undersökningar av situationen just nu och utreder nyfiket hur förvärvandet av nya krigare från Sverige går till.

3. Åsne Seierstad: Två systrar

Åsne Seierstad blev känd genom Bokhandlaren i Kabul som kom år 2002. Hennes senaste bok handlar om två systrar som lämnar Norge för att gå ut i heligt krig i Syrien. Hur är det möjligt att två flickor radikaliseras så till den grad att de frivillig reser till Syrien för att offra sina liv?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje