Hoppa till huvudinnehåll

Kartonginsamlingen i Tirmo svämmar över – beror på fel i tömningstidtabellen

Översvämmad kartonginsamling
Så här såg det ut vid ekopunkten i Tirmo förra veckan. Översvämmad kartonginsamling Bild: Jan Ekebom kartong,ekopunkt

I slutet av förra veckan reagerade invånare och sommargäster i Borgå skärgård på att ekopunkten vid färjfästet i Tirmo svämmar över. Speciellt kartonginsamlingen är överfull. Det beror på ett fel i samband med övergången till sommartidtabell, meddelar Rosk’n Roll.

– Det handlar om ett fel hos oss, säger informatör Kaisa Halme vid Rosk’n Roll. Under vintern töms ekopunkten en gång i veckan och under sommaren tre gånger i veckan. Det har blivit ett avbrott i tömningen i samband med förändringen i tömningsrytm.

Kärlen kan också vara ovanligt fulla efter Kristi himmelsfärd, i och med att sommaren närmar sig och många har haft sitt första lite längre veckoslut på stugan för säsongen.

Mer avfall på sommaren

Kaisa Halme säger att avfallsmängderna ökar på sommaren och att det alltid finns ett litet spänningsmoment i hur avfallshanteringen börjar fungerar i och med de ökade mängderna.

Sällan är användningsgraden jämn, utan ekopunkterna svämmar ibland över av någon orsak.

– Man kan förebygga att kartonginsamlingen blir väldigt full genom att platta till kartongerna ordentligt. Då ryms det också mer kartong i kärlet.

Om kunderna märker att kärlen har blivit överfulla mellan de olika tömningstidpunkterna är det bäst att ta kontakt med Rosk’n Rolls kundservice, så att företaget vet att det gäller att sätta in en extra tömning.

Kontaktuppgifter finns vid varje ekopunkt.

Kan använda andra ekopunkter

Enligt Kaisa Halme kan det uppstå väldigt stora mängder avfall som ska sorteras i samband med att folk städar hemma eller på stugan. Då kan ett fåtal kunder snabbt fylla en hel behållare.

– Många av dem som använder ekopunkten i Tirmo kommer antagligen med färjan från öarna och åker sedan vidare. Om ekopunkten där är full så kan man också lämna avfallet i Fagersta eller i Tarkis.

Hon rekommenderar också att stugägare en gång per säsong för större mängder avfall till Domargårds avfallsstation, även om det kan vara en lång väg dit från skärgården.

Till Domargård kan man föra olika typer av avfall helt gratis eller till ett förmånligt pris.

På det sättet kan man också undvika att ekopunkterna i skärgården svämmar över med avfall.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland