Hoppa till huvudinnehåll

Parkarbetare skadade benen på röjsåg - Helsingfors stad döms till böter

Trädstam och grönska i en park.
Arkivbild. Parkarbetaren som hanterade röjsågen när olyckan skedde var säsongsanställd. Trädstam och grönska i en park. Bild: YLE/Nadine Aschan höstpark

En trädgårdsarbetare i Helsingfors fick allvarliga skador på sina ben av en kollegas röjsåg. Nu döms Helsingfors stads byggtjänst Stara till böter för arbetarskyddsbrott.

Det var i oktober 2014 som en parkarbetare i Helsingfors beskar ett träd med en röjsåg. Under sågningsarbetet studsade röjsågen plötsligt från trädet så att bettet tog i en annan parkarbetares ben.

Parkarbetaren som använde sågen var säsongsarbetare som för första gången använde röjsågen i fråga, utan övervakning. Enligt åklagaren hade säsongsarbetaren inte fått tillräckliga anvisningar i hur sågen skulle användas på ett tryggt sätt.

Åtal väcktes mot fem chefer eller arbetsledare vid Helsingfors byggtjänst Stara.

5 000 euro i samfundsbot

Helsingfors tingsrätt anser att parkarbetaren inte har fått tillräcklig handledning i hur röjsågen ska användas, trots att det är fråga om ett farligt arbetsredskap. Domen gavs på måndag.

Byggtjänsten Stara döms till samfundsbot på 5 000 euro. Stara ska också betala den skadade parkarbetarens rättegångskostnader på över 9 000 euro.

Stara och tre av de fem cheferna som var åtalade ska också ersätta den skadade parkarbetaren för sveda och värk - men det är främst Stara som är ansvarig för ersättningen, inte de anställda.

Tre av cheferna döms också till dagsböter medan åtalet förkastades för två chefers del. Samtliga åtalade nekade till åtalet.

Läs också