Hoppa till huvudinnehåll

Rasism och fördomar

Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg. Bild: Sluta Panta sluta panta

Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.
De kan också vara helt oskyldigt menade, som “sanningar” vi alla vet eftersom vi hört någon berätta om dem. Resultatet är dock det samma; en person eller grupp pekas ut som homogen och stereotyp.

När jag växte upp i Göteborg så “visste” vi ungar att alla finska män söp morgon, middag och kväll och sedan misshandlar sina fruar. Faktum var att det bara var en familj det handlade om, men eftersom så många pratade om detta hade det till slut kommit att gälla alla finländare i området. När jag flyttade till Finland fick jag veta att alla romer stal, överallt och vad som helst. Det skulle innebära att ungefär 20 miljoner personer världen runt stal allt de kom över. När man ser på det ur den synvinkeln så låter det naturligtvis absurt.

Vi “vet” helt enkelt väldigt mycket om personer, folkslag och grupper vilket också basuneras ut som statiska sanningar. Vad som glöms av är dock att det samtidigt innebär att vi då likriktar alla grupper som homogena. Detta under tiden som vi själva anser oss unika, vilket vi också är. Vilket alla är.

Sist och slutligen vet vi oftast väldigt lite om de personer vi har framför oss. Istället för att redan “veta” så kan vi fråga, lära oss av varandra och förstå. Att få en inblick i en persons vardag och liv ger oss unika möjligheter att öppna upp våra egna vyer, se de kulturella skillnaderna som berikande och samtidigt kunna dela med oss av vårt eget kulturarv och historia. Möten människor emellan kan skapa broar och utvecklande samarbeten som enar snarare än segregerar.

Att få kunskap ger möjligheter, möjligheter skapar framtid, och vem vill vara med om att skapa en framtid där inte alla får vara med?

Larrie Griffis
Verksamhetsplanerare för Luckan barn och ungdom

Chatta med Larrie Griffis på Sluta Panta ikväll 29.5 och imorgon 30.5 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.