Hoppa till huvudinnehåll

Tyska Charlotte skulle leva i skogen över sommaren - lämnade Finland efter en månad

Charlotte Arnswald som bodde i skogen i Finland.
Charlotte Arnswald valde att lämna Finland under veckoslutet av personliga skäl. Planen var att stanna åtminstone över sommaren. Charlotte Arnswald som bodde i skogen i Finland. Bild: Toni Pitkänen, Yle charlotte arnswald

Charlotte Arnswald skulle bo i skogen i Norra Savolax åtminstone över sommaren. Det enda hon hade med sig var ris, i övrigt åt hon det hon hittade i skogen och det hon fångade ur den närliggande sjön. Under veckoslutet valde hon ändå att lämna Finland.

Yle Uutiset publicerade i fredags en artikel om 23-åriga Arnswald och hennes vistelse i skogen, där hon på privatägd mark med tillstånd levt i en månads tid på det hon hittar i naturen. Inget slutdatum för vistelsen hade satts, men åtminstone hade hon tänkt stanna över sommaren.

Men Charlotte Arnswald valde att lämna vindskyddet i skogen och Finland under veckoslutet.

Hade tillstånd av markägaren

Yles inslag om Arnswalds vistelse har på diskussionsforum och i sociala medier diskuterats i hätsk ton. Arnswalds vistelse i skogen kritiserades i hårda ordalag och hon hotades med både fysiskt och sexuellt våld.

Man har också försökt spåra platsen där hon vistades, bland annat genom att hitta ledtrådar i de bilder som Yle publicerade i samband med inslaget.

I diskussionen önskade man också att ortsbor skulle avslöja den exakta platsen där Arnswald vistades.

Det vindskydd där Arnswald bodde är privatägt och finns på privat mark. Hon hade ägarens tillstånd att vistas där.

”Oroväckande att finländare är beredda att ta till våld”

På söndagen skrev markägaren Jaana Keränen en arg uppdatering på Facebook.

- Det var frågan om vår familjs gäst som bodde i vår privata skog, vid vårt privata vindskydd och hon eldade med ved som vi gett henne från vårt lider, skriver Keränen.

Till Yle Uutiset berättar Keränen att hon är ledsen och upprörd över det hat hon har läst på internet. Keränen tycker det är oroväckande att finländare är beredda att ta till våld inför sådant de upplever som annorlunda.

- Tanken på att hon skulle vara tvungen att leva med vetskapen om att det i Finland finns människor vill leta upp henne för att lära henne en läxa är olidlig för oss som värdar, säger Keränen.

Enligt Keränen lämnade Arnswald Finland av personliga skäl.

Uppdatering 01.06.2017 klockan 16.15: Artikelns rubrik och ingress har rättats på grund av vilseledande information. Tidigare stod det att Charlotte Arnswald lämnade Finland på grund av de hot om våld och sexuellt våld som riktats mot henne. Arnswalds hemresa hade ändå andra orsaker. Läs mera om dem i den här artikeln.

Läs också