Hoppa till huvudinnehåll

Äldre vårdas allt oftare hemma - kommunerna gläds åt sjunkande vårdkostnader

Äldre dam sköter om en pelargon.
Allt fler äldre bor hemma längre och får hemvård. Det syns redan nu som en billigare vårdräkning för kommunerna. Äldre dam sköter om en pelargon. Bild: Mostphotos Äldreomsorg,lycklighet,pelargoner,blommor (prydnadsväxter),sommar,bli gammal,äldre,hattar

Det kostar skattebetalarna 2345 euro per år att sköta om varje enskild Åbobos hälsa. En invånare i S:t Karins kostar 3230 euro per år.

Det här kommer fram i Institutet för hälsa och välfärds årliga rapport som jämför kostnaderna för hälsovård och åldringsvård i olika kommuner i landet.

Äldre man på bänk
Var femte Åbobo har fyllt 65 år. I Salo är var fjärde invånare över 65 år. Äldre man på bänk Bild: Northern Lights/ Timo J Malmi Pensionär,åldring

Också Salo stad nämns i rapporten. I Salo kostar vården 3497 euro per invånare. Pargas och Kimitoön finns inte med i rapporten.

Första gången på 15 år som kostnaderna minskar

Eftersom åldersstrukturen kan se väldigt olika ut i kommunerna har man i rapporten kontrollerat för de skillnader som finns i invånarnas åldersstruktur.

Rapporten visar att kostnaderna framför allt i de större städerna har minskat betydligt. Det är första gången på 15 år som kostnaderna faktiskt minskar, konstaterar man vid Institutet för hälsa och välfärd.

Domkyrkan i Åbo
I Åbo har kostnaderna för hälsovården per invånare hållits konstant de senaste åren. Domkyrkan i Åbo Bild: Yle/Erik Malmström domkyrkan i åbo

I Åbo hålls kostnaderna på ungefär samma nivå då man jämför år 2015 med 2016. År 2015 kostade vården 2341 euro per person i Åbo och följande år 2016 hade kostnaderna stigit med 0,1 procent till 2345 euro per invånare.

Färre platser på ålderdomshem är billigare för kommunen

Flera större städer har ändå lyckats minska sina kostnader ordentligt, till exempel Esbo har lyckats pressa sina kostnader med 3,2 procent.

Enligt rapporten beror de minskade kostnaderna främst på högre patientavgifter inom specialsjukvården och på att man i allt högre grad vårdar åldringar hemma istället för på en dygnet-runt institution.

I rapporten betonar man att man jämfört enbart kostnader per invånare och inte kvaliteten inom vården.

Rapporten visar också att i landet i genomsnitt kostar en person i arbetsför ålder samhället cirka 2000 euro per år i hälsovårdskostnader. En person över 85 år kostar cirka 20 000 euro per år.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland