Hoppa till huvudinnehåll

Australiska pedofiler blir av med sina pass - ska inte kunna förgripa sig på barn utomlands

Ett av det australiska flygbolaget Quantas plan
Inga flygresor utomlands för australiska pedofiler Ett av det australiska flygbolaget Quantas plan Bild: EPA Australien,quantas

Dömda pedofiler i Australien ska få sina pass indragna så att de inte ska kunna resa utomlands och begå övergrepp.

En ny lag som läggs fram för parlamentet inom kort gör det möjligt att dra in passen för kring 20 000 registrerade barnsexförbrytare.

Drygt 3 000 av dem är dömda för så allvarliga brott att de inte kommer att få resa under resten av sitt liv enligt justiteminister Michael Keenan.

Australien blir det första landet i världen som inför ett sådant reseförbud.

Australiska pedofiler ökända för att förgripa sig på barn utomlands

Australiska pedofiler är ökända för att resa på billiga resor till närbelägna sydostasiatiska länder och stillahavsöar för att förgripa sig på barn där.

Och många länder har krävt att Australien gör mer för att stoppa den så kallade barnsexturismen.

Närmare 800 registrerade pedofiler reste utomlands från Australien ifjol. Kring hälften av dem reste till sydostasiatiska destinationer.

Tillfälliga pass möjliga

De registrerade pedofiler som måste resa utomlands av legitima orsaker, som affärer och familjeangelägenheter kan ändå få tillfälliga pass.

Också de pedofiler som bor utomlands och måste återvända till Australien när deras visum går ut kan få tillfälliga pass.

Australien har redan tidigare skärpt straffen för personer som förgriper sig på barn utomlands. De kan nu dömas till upp till 25 års fängelse.

Läs också