Hoppa till huvudinnehåll

Brandhärjad hönsfarm i Lappfjärd saknade tillstånd

Höna
Arkivbild. Höna Bild: Mervi Alametsä. hönsgård

Det var i samband med en eldsvåda i en hall i onsdags som det upptäcktes att hallen rymde 2000 höns. Varken grannar eller berörda myndigheter visste att det fanns omfattande djurhållning på platsen.

Förutom höns inhyser hallen också kor och får. Hallen ligger vid Lillsundsvägen i Lappfjärd.

- Efter att saken uppdagades har miljö- och planläggningsmyndigheter haft flera överläggningar, berättar byggnadsinspektör Kalle Pulkkinen.

Området inte planerat för lantbruk

Området där lantbruksföretaget ligger är planlagt för småindustri och verkstadsverksamhet, ett område med så kallad TY- beteckning.

Kalle Pulkkinen och miljöinspektör Jens Hannus har kommit fram till att verksamheten är så omfattande att den kräver miljötillstånd. Något som ägaren Ulf Klåvus hävdat att inte behövs för bara 2000 hönor.

- Sammantaget med kor, får och höns krävs miljötillstånd, säger Kalle Pulkkinen. Ägaren ska nu få tid på sig att ordna med detta.

Byggnadsinspektör Kalle Pulkkinen tvivlar ändå på att tillstånd kommer att beviljas eftersom platsen överhuvudtaget inte är tänkt för djurhållning. Dessutom anser grannarna att verksamheten är störande.

Läs också