Hoppa till huvudinnehåll

Brist på billigt boende i Närpes

Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes.
Radhusbygge i Närpes. Byggställningar framför ett radhusbygge i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson byggplats,radhus,Närpes

Det finns en brist på små och billiga hyreslägenheter i Närpes. Det här orsakar problem för företagen i staden som gärna anställer folk från utlandet.

Kurt-Erik Nordin, vd för Närpes trä och metall, sade i en intervju till Yle Österbotten förra veckan att företaget gärna skulle anställa folk från utlandet, men att bostadsbristen i staden ställer till det.

På Närpes bostäder säger man att i princip alla lägenheter i centrumområdet är uthyrda, men att det finns några lediga ute i byarna. En snabb titt på nätet visar också att utbudet på billiga hyreslägenheter i Närpes inte är så stort.

- Det stämmer nog säkert. Vi har en del bostadsbrist här, speciellt på sådana hus eller lägenheter som har lite billigare hyra. Det finns stort tryck att få fram lite billigare bostäder, säger tekniska direktören Edd Grahn.

Edd Grahn bredvid en biogasbil.
Edd Grahn. Edd Grahn bredvid en biogasbil. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,biogas,edd grahn

Byggboom i Närpes

Under de senaste åren har man i centrum av Närpes byggt en hel del nya bostäder. Men problemet är att då man bygger nytt blir också hyrorna högre och det hjälper inte mot bristen på billiga hyreslägenheter.

- Vi har försökt se vad det finns för möjligheter, men bygger man ett helt nytt radhus eller våningshus, så kommer det att kosta ett visst antal euro per kvadratmeter i hyra för att man ska få täckning för det som man lägger i blöt. Då kan det vara svårt att hitta hyresgäster som är villiga att betala så hög hyra, konstaterar Grahn.

- De bostäderna som har en hyra på fem, sex euro per kvadratmeter går bäst åt och sådana är svåra att få tag i.

Tycker du att prisnivån på hyresbostäderna i Närpes är för hög?

- För en ungdom som har fått sitt första jobb och lönen inte är så hög kan det kännas dyrt att hyra in sig någonstans, men för någon som har jobbat en längre tid är ekonomin säkert inte så betungande.

Grannkommunerna kan hjälpa till

En lösning till bostadsbristen kan vara att leta efter lägenheter i till exempel grannkommunerna Kristinestad och Kaskö, där priset på hyreslägenheter ligger på en lägre nivå.

- Jag tror att hela regionen mår bra av att ta del av kakan. Vissa kan bjuda på arbetsplatser och vissa kan bjuda på bostäder och så vidare. Varenda själ som kommer hit till Sydösterbotten är välkommen oberoende var man bosätter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten