Hoppa till huvudinnehåll

Det blir inget datorförbud på flygen mellan Europa och USA

En man tar ut sin bärbara dator ur en kappsäck på golvet på Ataturk Airport, i Istanbul.
En man tar ut sin bärbara dator ur en kappsäck på golvet på Ataturk Airport, i Istanbul. Bild: EPA/SEDAT SUNA bärbara datorer,flygsäkerhet,säkerhetskontroller,flygplatser

USA förbjuder inte bärbara datorer på flygen till Europa. Tidigare sade den amerikanska ministern för inrikes säkerhet Michael Kelly att han kanske skulle förbjuda bärbara datorer i kabinen på alla flyg till och från USA.

Kelly kom med uttalandet på tv-kanalen Fox News i helgen. Orsaken till att ett förbud övervägs är risken för terror. USA misstänker att terrorister kan försöka plantera bomber i bärbara datorer eller pekplattor.

- Det finns ett verkligt hot. Många hot mot luftfarten, det är den saken de verkligen är besatta av, terroristerna, idén att fälla ett flygplan, sade Kelly till Fox News.

"Förbudet är fortfarande på bordet"

Men det blir alltså inget förbud för bärbara datorer i kabinen på Europaflygen, åtminstone ännu, säger David Lapan som är talesman för det amerikanska ministeriet för inrikes säkerhet.

Beslutet om att ännu inte införa något förbud fattades efter att Michael Kelly under tisdagen förhandlade med EU-kommissionären för inrikesfrågor Dimitris Avramopoulos och transportkommissionären Violeta Bulc.

EU och USA ska i stället jobba för att gemensamt bekämpa bombhotet mot flygplan, säger en EU-källa.

Enligt David Lapan finns förbudet ändå "fortfarande på bordet".

Hoppa över Twitterpostning

Redan i mars införde USA och Storbritannien ett förbud mot pekplattor och bärbara datorer i kabinen. Förbudet gäller passagerare som reser från Turkiet och flera länder i Mellanöstern och Nordafrika.

En orsak till att förbudet inte har utvidgats är att det också finns säkerhetsrisker med att en stor mängd datorbatterier i stället förvaras i flygplanens lastutrymmen.

Källor: Reuters, Politico

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes