Hoppa till huvudinnehåll

Fru Jenni Haukio beskyddare för Europeade i Åbo

Jenni Haukio
Jenni Haukio. Jenni Haukio Bild: Åbo stad jenni haukio

Fru Jenni Haukio, maka till republikens president Sauli Niinistö, ställer upp som beskyddare för Europeade 2017-evenemanget som ordnas i Åbo i 26-30 juli.

Europeade är den största festivalen för den europeiska folktraditionen och ordnas varje år i olika länder. Evenemanget ordnas nu för första gången i Finland och Åbo.

Dansare, sångare och musiker från hela Europa har anmält sig till Europeade i Åbo. Totalt 6200 deltagare har anmält sig, vilket också är alla tiders rekord i evenemangets historia.

Europeade är en del av det officiella programmet för jubileumsåret Finland 100. Årets tema Tillsammans passar bra in i folktraditionsevenemangets anda.

- Evenemanget grundar sig på deltagarnas folktradition i sina respektive länder. Dansens och musikens språk är gemensamma för alla. Det är deltagare med sina uppträdanden som skapar evenemangets innehåll, men även allmänheten bidrar till att evenemanget lyckas. Därtill deltar hundratals talkoarbetare i evenemangets arrangemang, säger koordinatorn för evenemanget Hilu Toivonen-Alastalo i Åbo stads pressmeddelande.

Dansens och musikens språk är gemensamma för alla.
Europeade 2016 i Namur, Belgien
Europeade 2016 ordnades i Belgien. Europeade 2016 i Namur, Belgien Bild: Jens Uwe Igel & Erika Daubitz europeade 2016 i namur, belgien

Europeade som i sommar ordnas i Åbo är den 54:e upplagan av evenemanget.

- Längs åstranden och i Åbo centrum reser vi 14 scener. Gruppuppträdanden är gratis för allmänheten. I invignings- och avslutningsevenemangen på Gatorade Center deltar alla uppträdare för att tillsammans fira i dansens, sångens och spelets tecken, säger Hilu Toivonen-Alastalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland