Hoppa till huvudinnehåll

Hangös stadsdirektör lobbar för datacentraler på resa i Frankrike

Denis Strandell är stadsdirektör i Hangö.
Denis Strandell ska lobba i Frankrike. Denis Strandell är stadsdirektör i Hangö. Bild: Yle/Marica Hildén denis strandell

I slutet av juni inleds lastandet av Hangöförgreningen till den hypersnabba datasjökabeln mellan Tyskland och Finland. På plats i Calais i Frankrike för att bevittna lastandet finns också representanter från västnyländska företaget C-Fiber Hanko och Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Stadsstyrelsen i Hangö beviljade på måndagen (29.5) tillstånd för stadsdirektör Strandell att delta i resan den 28.6-29.6. Resan beräknas kosta 600 euro.

- På plats finns centrala personer vid bolaget Cinia och det är bra tillfälle att lobba för datacentraler, säger stadsstyrelsens avgående ordförande Jouko Kavander (SDP).

Lokala krafter

Företaget Cinia står bakom sjödatakabeln och har ingått ett samarbetsavtal med det västnyländska företaget C-Fiber Hanko.

C-Fiber Hanko består av elva västnyländska aktörer och har Hangö som hemort.

De elva aktörerna är Ekenäs Energi, Karis Telefon, Andelsbanken Raseborg, Hangö stad, Raseborgs Utveckling, N3M Group, Hangö hamn, Ekenäs Sparbank, Forcit, XLT-Systems och privatpersonen Björn Siggberg.

Arbetare jobbar med att sjösätta en kabel.
Sjökabelnedläggning. Arbetare jobbar med att sjösätta en kabel. Bild: Cinia Group havskabel

C-Fiber Hanko satsar tre miljoner euro i samarbetet med Cinia. Tanken är att förgreningen tas i bruk i början av år 2018.

Bolaget C-Fiber Hanko vill att Hangö och Raseborg ska bli en betydelsefull knutpunkt för datatrafik och att datacentraler ska kunna etablera sig i regionen.