Hoppa till huvudinnehåll

Johaug gör helomvändning: Överklagar avstängningen för att bli frikänd

Therese Johaug, Lahtis 2016.
Johaug vill bli helt frikänd. Therese Johaug, Lahtis 2016. Bild: Eibner Europa / All Over Press Therese Johaug

I februari nöjde sig Johaug med sin avstängning. Nu har hon ändrat sig – hon vill bli helt frikänd. För att bli det har Johaug överklagat sin 13 månader långa avstängning till Cas.

Norges idrottsförbund stängde av Johaug i 13 månader i februari. Det var en månad kortare än vad Antidopning Norge hade begärt.

Johaug var missnöjd med domen – men meddelade att hon inte kommer att överklaga den.

Nu har hon ändrat sig.

Överklagar till Cas

Johaug har bestämt att överklaga avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas – precis som internationella skidförbundet Fis gjort. Fis vill se en längre avstängning, medan Johaug vill bli helt frikänd.

– Cas måste ta ställning till graden av skuld för att kunna besluta om längden på avstängningen. Därför vill vi med en motanmälan hävda det som varit vår principiella åsikt hela tiden – att hon överhuvud taget inte har gjort något fel, säger advokaten Christian B Hjort till nyhetsbyrån NTB.

– Cas kan ge oss medhåll i motanmälan som innebär att de är eniga med oss om att det inte fanns någon grund till avstängning.

Förhören börjar nästa vecka

I höstas testades Johaug positivt för den anabola steroiden clostebol. Hon uppger sig ha fått i sig den förbjudna substansen genom en salva hon smorde in sina sönderbrända läppar med.

Den dåvarande landslagsläkaren Fredrik Bendiksen tog på sig skulden för att han inte hade kollat innehållsförteckningen ordentligt och hade lovat Johaug att den inte innehöll något förbjudet ämne.

Cas ska behandla Johaug-ärendet med start den 6 juni. Just nu är Johaug klar för att delta i OS år 2018.

Källa: TT

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport