Hoppa till huvudinnehåll

Kuppis är populärt - bostadspriserna ökar i centrum av Åbo

Grönskande löv i Kuppisparken i Åbo.
Kuppisparken är populär bland Åboborna. Grönskande löv i Kuppisparken i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström grönområden,parker

Allt fler vill bo i eller nära Åbo centrum, i allafall om man granskar bostadspriserna. Det genomsnittliga priset på bostäder har stigit i centrum av flera större städer i Finland, såsom Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Uleåborg.

Området där bostadspriserna förväntas öka mest i hela landet år 2018 är Kuppis i Åbo, visar en utredning som teknologiföretaget Reaktor har låtit göra.

Vy över Kuppisgatan i Åbo med många höghus efter varandra.
Kuppisgatan i Åbo. Vy över Kuppisgatan i Åbo med många höghus efter varandra. Bild: Yle/ Nora Engström gata i åbo

Kuppis finns invid Åbo centrum, med en stor park med simstadion, motionsslingor, en äventyrspark för barn och en fotbollsstadion. Ett nytt sjukhus byggs som bäst i Kuppis, som också ska få ett nytt högskolecampus och bollhall. Det händer alltså mycket i stadsdelen.

"Nära stan - men ändå lummigt och grönt"

En av de Åbobor som har bott i Kuppis hela sitt liv är Hedda Mether, som är på vagnpromenad i Kuppisparken. Hon ger flera orsaker till varför hon tror att Kuppis är så populärt.

- Kuppis är nära stan, men här är ändå lummigt och grönt. Förbindelserna till både tåg och bussar är bra och här finns en stor butik. Och här finns också jättebra möjligheter till motion. Det är optimalt på alla sätt, säger Mether.

Profilbild på Hedda Mether i Kuppisparken i Åbo.
Hedda Mether stortrivs i Kuppis. Profilbild på Hedda Mether i Kuppisparken i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström mether

Hon tycker också att området lämpar sig för barnfamiljer.

- Absolut. Jag har bott i det här området egentligen hela mitt liv och här är en stor park som man kan lära sig att cykla i och här finns fina lekmöjligheter. Och det är lugnt och tryggt här även om det är nära staden, säger Mether.

Kuppis - nära svenska skolor och buss- och tågförbindelser

Närheten till svenska skolor är en sak som Mether uppskattar med ett bostadsområde - och det gäller också Kuppis.

- För vår egen del är det de svenska skolorna, närheten till dem och att alla stadier av skolgången är på gångavstånd. Och att man kommer lätt ut till skärgården, att det är nära till skärgårdsbussarna och tåget. Och fina möjligheter till motion, man kan simma, skrinna och cykla här.

Rad av nybyggda höghus i Kuppis i Åbo.
Kuppis i Åbo. Rad av nybyggda höghus i Kuppis i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström bostadsområde i åbo

Även Martins och Korpolaisbacken populära

Även flera andra bostadsområden i Åbo toppar landets statistik. Bostadspriserna i Vattenborgen vid universitetscampuset och i Åbo centrum förväntas också stiga under nästa år. De två övriga bostadsområden som hittas i topp femlistan över områden där bostadspriserna förväntas stiga är Karjasilta och Välivainio i Uleåborg.

Höghus i Kuppis i Åbo.
Höghus i Kuppis i Åbo. höghus,höghusområden,bostadsområde i åbo

En prisstigning är också att vänta i Martins, Korpolaisbacken, Samppalinna och Vårdberget i Åbo. Reaktoris prognos baserar sig på statistik från Statistikcentralen mellan åren 2010- 2016.

Under den senaste tiden har det gått bra för Åboregionen med ett stort uppsving inom industrin. Det här kan ha betydelse inom bostadsmarknaden.

Nya bostäder byggs i Kuppis

En annan orsak till att genomsnittspriset på bostäder ökar är om det byggs mycket nytt. Det här behöver alltså inte betyda att priset på äldre lägenheter nödvändigtvis ökar markant.

Det här kan vara en förklaring till att bostadspriset har ökat i Kuppis, där nya bostadshus växer fram som svampar i regn.

Närbild av höghusbygge.
Det byggs mycket i Kuppis för tillfället. Närbild av höghusbygge. Bild: Yle/ Nora Engström kuppis i åbo

Även Hypoteksföreningen förutspår att priset för lägenheter kommer att stiga genomsnittligt med två procentenheter under 2018. Det byggs mycket nya bostäder i landet just nu och det är speciellt enrummare som är populära.

Det är framför allt mindre, nybyggda lägenheter som lockar köpare, meddelar Hypoteksföreningen i sin rapport från mars.

Hedda Mether bor gärna i Kuppis också fortsättningen.

- Nu är det ju viktigt att man bor så att man har tillgång till bra transporter, nu är det en sak som man är tvungen att betala för, det förstår man bra. Som sagt så har jag bott här hela mitt liv, så det är nära hjärtat!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland