Hoppa till huvudinnehåll

Momsbedrägerier i Sverige och Danmark misstänks ha finansierat terrorism

Syrisk militär håller upp en flagga som tillhört Islamiska staten.
Momsbedrägerier i Norden har kopplingar till IS-sympatisörer. Syrisk militär håller upp en flagga som tillhört Islamiska staten. Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press islamiska staten,Islamiska staten (IS),terrorism,flagga

Under fyra års tid har den svenska och danska staten lurats på över 10 miljoner euro i en omfattande härva. En del av pengarna kan ha finansierat terrorism.

De som har begått momsbedrägerierna är misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper, personer som delar adress med tidigare terrordömda och IS-krigare, och en tidigare misstänkt för terrorbrott, enligt en kartläggning som Sverige Radio, Danmarks Radio och Jyllandsposten har gjort.

I Sverige har bedrägerierna främst genomförts av företag som säljer mobiltelefoner. Genom en kedja av transaktioner lurar företagen staten på momsen. Varor som kyckling och godis har också använts i bedrägerierna.

Sverige har lurats på minst 9 miljoner euro och Danmark på 3 miljoner euro. Hur mycket som gått till att finansiera terror är inte klarlagt.

Finansierade spanska extremister

Kartläggningen visar att samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer i upprepade bedrägerier som kan kopplas ihop.

Flera av de danska fallen utreds just nu, i de svenska fallen finns fällande domar för skattebrott.

Spansk polis misstänker att pengarna från bedrägerierna i Danmark har gått åt till att finansiera en spansk terrorcell i Nordafrika.

”Skandalöst”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till Sveriges och Danmarks radio att härvan är skandalös.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp.
Magnus Ranstorp Terrorismforskaren Magnus Ranstorp. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Magnus Ranstorp,terrorismforskare,terrorism,Försvarshögskolan

- Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, säger han.

Både dansk och svensk polis uppger att de inte kommenterar enskilda fall.

Källor: Sveriges Radio, Danmarks Radio

Läs också