Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Nurmi Games firar jubileum med toppnamn

David Söderberg
David Söderberg ger tummen upp för såväl stadion som publiken i Åbo. David Söderberg Paavo Nurmi Games,david söderberg

Den 13 juni skulle Paavo Nurmi ha fyllt 120 år. Idrottslegendarens födelsedag firas igen i Åbo på stadion som bär hans namn med tävlingen som också bär hans namn.

I årets upplaga av tävlingen deltar den internationella spjuttoppen på herrsidan genom tysken Thomas Röhler, kenyanen Julius Yego och Keshorn Walcott från Trinidad och Tobago. Polska Paweł Fajdek tävlar i slägga och fransmannen Renaud Lavillenie i stavhopp. Världens bästa trestegshoppare Caterine Ibargüen från Colombia deltar också.

Bland de finländska toppnamn som deltar finns bland annat häcklöparna Noora-Lotta Neziri och Oskari Mörö, stavhopparna Wilma Murto och Minna Nikkanen, spjutkastaren Tero Pitkämäki och släggkastaren David Söderberg.

Sammanlagt kan tävlingen skryta med tolv världsmästare i tio grenar, åtta medaljörer från OS i Rio förra sommaren och tio medaljörer från VM i Peking 2015. Deltagarna kommer från femtio länder och målet är också att locka med sammanlagt 100 finländska toppnamn.

Lämpligt till tävlingens 60-årsjubileum har Paavo Nurmi Games fått ny status i och med att man upptagits i det internationella friidrottsförbundet IAAF:s World Challenge-serie.

Yle kommer att sända tre timmar direkt från tävlingen och förmedlar också tv-signalen till 125 länder. Sändningen når 1 miljard människor, i år också första gången tv-publiken i USA.

Söderberg har siktet på London

Släggkastaren David Söderberg har siktet på London och VM-tävlingarna. Släggkvalet avgörs den 11 augusti som är hans födelsedag och siktet är inställt på medalj. Tävlingssäsongen inleds i Åbo om två veckor.

Motståndet är tufft, då han tävlar mot toppnamn som Fajdek, Nazarov och Pars, men han ser det som ett steg i förberedelserna inför VM i augusti.

- Ska jag slå mig in bland topp tre så ska jag ha en jättebra dag och jag hoppas att jag har min jättebra dag i London.

Såväl Åbostadion som Åbopubliken får tummen upp av Söderberg.

- Jag tycker den är perfekt! Jag har alltid kastat bra här. Jag vet inte vad det beror på. Det kan ju hända att det är den otroliga publiken, som alltid infinner sig här på tävlingarna, som kanske är en av orsakerna till att det blir långa kast.

Paavo Nurmis maratonlopp löps 1 juli

Två veckor senare, första helgen i juli löps Paavo Nurmi Marathon. Arrangörerna räknar med cirka 3300 löpare på de tre sträckorna, 10 kilometer, halvmaraton och maraton.

Synligheten är viktig och därför vill man löpa där det finns publik och därför har man förlängt sträckan som löps längs med ån. Som förra året, kommer man också att ta en sväng via gågatan för att löparna ska få känna publikens stöd.

För löptävlingen 2018 vill man ansöka om bronsstatus hos IAAF och arrangörerna bedömer att chanserna för att få det är goda.

- Vi har sett många fina maratonevenemang ute i världen och vi kan stolt berätta att vi håller en hög nivå här vad gäller säkerhetsarrangemang och deltagarservice, berättar projektchef Kari Ahonen.