Hoppa till huvudinnehåll

Premiären närmar sig för Okänd soldat i Harparskog

Kerstin Karlberg och Willehard Korander
Producent Kerstin Karlberg och skådespelare Willehard Korander. Kerstin Karlberg och Willehard Korander Bild: yle/Christoffer Westerlund Harparskoglinjen,Västnyland,okänd soldat i harparskog

Det närmar sig premiär för Okänd soldat på Västnylands nyaste utomhusscen i Harparskog. En lastbil från 1940-talet, en pansarvagn, gamla gevär och en hästkärra skvallrar om vad publiken har att vänta på premiären den 15 juni.

Jag har spenderat hundratals timmar i Harparskog berättar skådespelare Willehard Korander som spelar Hietanen på scenen i sommar.

- Det är lite så när man jobbar med teater att när man "jynsar" på de här scenerna så behöver man nya element för att få feeling. I går började vi träna med de här olika fordonen och började testa lite med ljudeffekter. Vi är på god väg.

En gammal bil från 1940-talet.
En lastbil från 1940-talet kom till Harparskog 29.5. En gammal bil från 1940-talet. Bild: yle/Christoffer Westerlund Dodge,bilar,Västnyland,Harparskoglinjen,okänd soldat

Teater på två språk

Okänd soldat i Harparskog spelas på både svenska och finska. Den första föreställningen på finska spelas 8.7.

Eftersom dialekt är ett viktigt element i Väinö Linnas roman Okänd soldat gäller det för skådespelarna att öva in två olika dialekter på olika språk.

- Det är mycket information att få in i huvudet. Men det är ju ändå samma story och samma repliker och samma manuskript på båda språken så det går nog. Den enda utmaningen är ju de här dialekterna. Jag har inte själv någon kontakt med Åbotraktens dialekter så jag får fråga hjälp av de som kan bättre än jag, berättar Korander.

Kommer du på scenen i sommar att låta som en riktig Åbobo på finska då?
- Jo det kommer jag nog, säger Korander självsäkert.

På svenska ska Korander prata västnyländska.

MIlitärkläder
Kläderna kommer bland annat från Porin teatteri. MIlitärkläder Bild: Yle/Veronica Montén soldater,kläder,Västnyland,sports uniform,armeer,militärkläder

För att allt ska löpa som det ska på premiären krävs det ändå att allt utanför scenen också fungerar.

- Vi har gjort grundlogistik på området. Vi har planerat in parkeringsplatser för 400 bilar och 10 till 20 bussar. Vi har planerat och dragit elledning hit och så har vi en vattentank, berättar producent Kerstin Karlberg.

Pansarvagn
Pansarvagnen kommer från Ingå. Pansarvagn Bild: Yle/Veronica Montén Harparskoglinjen,Västnyland,okänd soldat i harparskog

Arrangörerna har dessutom samlat ihop en del del krigstida rekvisita i form av bland annat kläder, gevär och fordon.

- Vi har samlat ihop saker från hela södra Finland. När man kommer in i kretsarna så ger det ena det andra. Alla känner varandra. Det är i alla fall så få människor som sysslar med sådant här.

Kläderna kommer delvis från Porin teatteri och arméns egen affär i Tavastehus.

Gevär
Alla gevär är pluggade. Gevär Bild: yle/Christoffer Westerlund gevär,Västnyland,Harparskoglinjen,okänd soldat i harparskog

Kerstin Karlberg besökte Harparskog första gången sommaren 2015. Hon är väldigt nöjd med platsen.

- Okänd soldat passar ypperligt ihop med Harparskoglinjen. Vi har en autentisk frontlinje här som fanns i kriget 1940 – 41 och byggdes mot Sovjetunionen som då hade fått arrendera Hangö.

Viktiga publikintäkter

Enligt ursprungliga beräkningar kostar hela produktionen 600 000 euro. Publikintäkter utgör hälften av summan och dessutom har projektet fått en hel del stödpengar.

Över 11 000 biljetter är sålda redan nu.

Utomhusscen
Läktaren väntar på sin publik. Utomhusscen Bild: Yle/Veronica Montén scener,Harparskoglinjen,Raseborg,Hangö udd,Västnyland

Vad kommer att ske med läktaren och scenen när projektet är slut?

Det vet vi inte ännu. Vi genomför nu ett Finland 100-projekt och sedan när det är undan och vi har andats ut så kanske någon börjar fundera på någonting.

Bakom hela projektet står föreningen Okänd soldat i Harparskog.

Du kan också läsa om teaterprojektet på en blogg Yle Västnylands webbplats.

Artikeln uppdaterades 30.5.2017. Det stod felaktigt att det är premiär den 16 juni, men det är redan den 15 juni.