Hoppa till huvudinnehåll

Pyttis flyktingförläggning stänger i juni - blir en snabb flytt

Asylsökande i Mäntyniemi i Pyttis
Arkivbild. Flyktingförläggningen i Mogenpört. Asylsökande i Mäntyniemi i Pyttis Bild: Yle/Carmela Walder flyktingar i pyttis

180 asylsökande som bor på Pyttis flyktingförläggning flyttas till förläggningar runt om i Finland. De får ta med sig några personliga föremål.

Det är först i allra sista stund som flyktingförläggningen i Pyttis och Strömfors töms. Alla 180 platser är nu fyllda.

Migrationsverket har bestämt att flyktingförläggningen stängs den 8 juni. Under de två sista dagarna förläggningen är öppen ska de asylsökande som bor där flytta till andra förläggningar där det finns plats. Det finns plats i förläggningar i Kotka, Vanda och Björneborg.

- Tills vidare vet de inte själv vart de kommer att flytta. Vi kan i praktiken inte uppfylla några önskemål, säger enhetens direktör Ari Seppälä.

Bara personliga saker får tas med

Bara datorer och de boendes personliga föremål följer med i flytten. Fastigheterna som finns i Strömfors och i Mogenpört i Pyttis har hyrts färdigt möblerade.

- Det finns begränsat med förvaringsutrymmen i flyktingförläggningar, så de boende måste välja ut de personliga föremål de vill ta med sig. Sakerna samlas ihop och förs till de nya förläggningarna, säger Ari Seppälä.

Migrationsverket drar ner på antalet platser enligt behov

I Strömfors har det bott 60 asylsökande och i Mogenpört i Pyttis 120 asylsökande. Dessutom använder ett par hundra asylsökande som bor privat fyktingförläggningens tjänster.

De har bland annat fått sin mottagningspenning och hälsovård via flyktingförläggningen Också de här tjänsterna flyttar till nya förläggningar. Helsingfors är redan nu fullt, dit flyttar tjänsterna åtminstone inte, säger Sepppälä.

Migrationsverket följer dagligen med förändringar i mängden asylsökande, de ser också över den tid som går åt till att behandla asylansökningarna. Redan tidigare har Migrationsverket beslutat att lägga ner 50 platser på förläggningen i Laajakoski i Kotka i slutet av juni.

Kouvola flyktingförläggningen med 200 platser stängs före slutet av augusti. Enheterna som stängs finns i Kuusankoski.

Minna Kaipainen/Yle Uutiset