Hoppa till huvudinnehåll

"Snabblånen höll på att knäcka mig"

siluett av anonym
För att kunna betala tillbaka sina snabblån tog personen i fråga fler snabblån. Ett fenomen som tyvärr är allt för bekant för många. siluett av anonym Bild: Pixabay/pexels anonym,siluett

Idag ser signaturen "Efterklok" tillbaka på tiden med snabblån som den värsta i hens liv. De skulder som uppstod på grund av snabblånen lämnade djupa spår som hen fick betala ett högt pris för, både ekonomiskt, socialt och psykiskt.

Min berättelse börjar som så många andras under min studietid. Det är en tid när man ofta för första gången står på egna ben och lätt gör felaktiga och ogenomtänkta beslut.

Allt började en månad när jag hade högre utgifter och inte hade tillräckligt med inkomster. Då tog jag ett litet snabblån för att täcka det jag inte hade råd med.

Det gick bra, tyckte jag eftersom jag också kunde betala tillbaka snabblånet nästa månad då jag hade haft möjlighet att jobba lite extra vid sidan om studierna.

Efter en tid kom nästa problematiska månad, och jag tog ett nytt snabblån. Den gången gick det inte lika bra när jag inte fick samma möjlighet att jobba.

Snöbollseffekt

I panik tog jag då ett nytt snabblån innan förfallodagen för att betala bort det gamla. Det lånet var givetvis större, räntorna ser nog till att snabbt höja på lånekostnaderna.

Jag kom aldrig ut ur problemen efter det. Samma sak hände nästa månad, och nästa, och nästa...

Detta höll på i över tre år och under den värsta perioden hade jag en massiv och detaljerad excel-tabell med vars hjälp jag följde med förfallodagar och summor jag ännu hade möjlighet att låna från diverse kreditbolag.

Tack vare excel-tabellen kunde jag på något sätt skjuta fram problemen, men de växte också i storlek undan för undan. I något skede började all min energi gå åt till dessa funderingar och planering kring min ekonomi.

Studierna och min allmänna motivation blev allvarligt lidande, jag hittade inte ork och motivation till annat då mina beräkningar och funderingar tog upp all min vakna tid.

Verklighetsflykt

Allt detta var något jag skämdes mycket över så jag berättade det inte åt någon utan försökte hålla fram en putsad fasad åt alla, till och med mina närmaste.

Nog var det folk som undrade varför jag inte gjorde annat än att sitta framför datorn, den hade i det skedet blivit min tillflyktsort.

I datorns värld kunde jag för en liten stund glömma mina bekymmer och det grå töcken mitt liv blivit och dyka in i någon slags alternativ verklighet via olika spel.

Till sist blev allt detta för mycket och i en diskussion med en nära person bröt jag ihop och hela sanningen kom fram. Sen fick jag äntligen hjälp.

Jag fick med mina näras hjälp ett banklån för att betala bort mina då jättestora lånesummor.

Högt pris

Jag slapp snabblånen, men inte allt det som det fört med sig i kölvattnet: datorberoende, en kantstött självkänsla och lån som jag betalar på i över fem år.

Detta var hittills den tyngsta perioden i mitt liv, och allt startade från ett snabblån.

I dagens läge har jag slutfört mina studier och sluppit mina snabblån tack vare mina närmaste, men sviterna av lånen jobbar jag ännu med.

Så länge som kreditgivarna inte hamnar ta några som helst risker och på så sätt kan och vågar låna pengar åt personer som inte har ekonomisk möjlighet att sköta lånen, tar inte problemen slut.

Hur mångas liv måste förstöras innan något blir gjort?

Berätta om dina erfarenheter om snabblån

Formuläret är stängt, tack till alla som deltog.