Hoppa till huvudinnehåll

"Uselt" och "korkat" - bilister i Esbo gillar inte planer på parkeringsavgifter

Pekka Kleemola framför sin bil i Alberga, Esbo.
Pekka Kleemola kallar försöket med parkeringsavgifter korkat. Pekka Kleemola framför sin bil i Alberga, Esbo. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Alberga, Esbo stad,bilist

En gymföretagare i Alberga skräder inte orden när han ombes kommentera Esbos planer på parkeringsavgifter i området. En bilist kallar planerna idiotiska och en annan anser att de inte är vettiga. Tanken med parkeringsavgifterna är att de ska leda till en större cirkulation av bilar på parkeringsplatserna.

Esbo ska enligt ett förslag på försök ta i bruk parkeringsavgifter i Hagalund, Alberga och Mattby från och med oktober. Avgiften kommer att ligga på mellan 1 och 3 euro per timme.

Tekniska nämnden behandlar förslaget på sitt möte på onsdag.

En av de gator där parkeringen ska börja kosta är Albergagatan. Parkeringsplatserna närmast köpcentret Sello föreslås kosta 2 euro i timmen och platserna längre bort 1 euro.

Tomi har ett gym- och spaföretag på Albergagatan och gillar inte förslaget.

- Det är väldigt dåligt. Jag jobbar som företagare på området och det är väldigt utmanande också annars för kunderna att hitta parkeringsplatser, säger Tomi och tillägger:

- Det är rent ut sagt uselt.

Tomi har ett gym- och spaföretag i Alberga i Esbo.
Tomi har ett gym- och spaföretag på Albergagatan och fördömer starkt stadens planer på parkeringsavgifter i området. Tomi har ett gym- och spaföretag i Alberga i Esbo. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Esbo,Alberga, Esbo stad,bilist

"Det är korkat"

Pekka Kleemola står vid Albergagatan och fyller sin bils baksäte med grejer.

- Jag tycker planen på parkeringsavgifter är dålig. För den här platsen finns nu en två timmars begränsning och det räcker bra. Men om det börjar kosta här vid gatan så sköter jag inte längre civila ärenden här, säger Kleemola.

- Jag tycker det är fel att jag måste betala för att jag ska göra av med pengar i köpcentret. Det är korkat.

Kleemola säger att han föredrar gatuparkeringsplatser då han sköter ärenden i köpcentret Sello.

"Alltid svårt att hitta parkeringsplats"

Toni Geitel förstår inte heller varför parkeringsplatserna vid gatorna i Alberga ska börja kosta.

- Förslaget är inte vettigt. Här finns redan nu få platser och jag undrar varför man ska göra parkeringen besvärligare, säger Geitel.

Påverkar det ditt beteende om parkeringsplatserna börjar kosta?

- Sannolikt inte. Men jag anser inte att det är nödvändigt.

Hur lätt är det då att hitta parkeringsplats här?

- Det är svårt eftersom platserna är för få.

Men om platserna börjar kosta kanske bilarna inte stannar så länge som nu?

- Jag tror inte att det förändras. Här är alltid svårt att hitta plats. Och en bil här bakom mig körde just i väg. Bilarna här stannar inte så länge.

Toni Geitel framför sin bil.
Toni Geitel säger att det är svårt att hitta parkeringsplats vid gatan i Alberga, men han stöder inte parkeringsavgifter. Toni Geitel framför sin bil. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Esbo,bilist

Oklart om det ska finnas parkeringsautomater

Trafikstyrningschefen i Esbo, Johanna Nyberg, säger att orsaken till försöket med parkeringsavgifter är att bilarna inte ska stanna så länge på en och samma plats.

- Vi vill ha större cirkulation. När man behöver en plats för att sköta ärenden eller för gäster som kommer och hälsar på ska det finnas lediga platser, säger Nyberg.

Nyberg säger att betalningen i första hand ska ske med mobiltelefonen, via en app, med ett textmeddelande eller genom att ringa till ett nummer.

- Det är fortfarande oklart om det ska finnas parkeringsautomater. Det kommer nämnden ta ställning till, säger hon.

Johanna Nyberg är trafikstyrningschef i Esbo.
Trafikstyrningschef Johanna Nyberg har berett ärendet om parkeringsavgifterna i Esbo. Johanna Nyberg är trafikstyrningschef i Esbo. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Esbo,esbo stad trafikstyrningschef

Försöket ska inbringa två miljoner euro

Nyberg säger att tanken med parkeringsavgifterna inte är att få Esboborna att lämna bilen hemma.

- Det kommer att finnas lika många parkeringsplatser som tidigare. Nu är de tidsbegränsade, men den begränsningen försvinner. Så i praktiken kan man parkera längre om man är beredd att betala för det. Vi tänker att utbudet och efterfrågan ska göra så att det finns fler tillgängliga parkeringsplatser för dem som behöver, säger Nyberg.

Staden räknar med att få in omkring 2 miljoner euro årligen på parkeringsavgifterna.

Försöket med avgiftsbelagd parkering kommer att pågå tills vidare och kan utvidgas till Esbo centrum. Till en början kommer det ändå bara gälla i Alberga, Hagalund och Mattby.