Hoppa till huvudinnehåll

Vänskap över generationsgränser – dagisbarn och seniorer möts på Hemmet

Barn och seniorer viker servetter.
Dagisbarn och seniorer viker servetter tillsammans. Barn och seniorer viker servetter. Bild: Yle/Fredrik Häggman barn,äldreboende

Under våren har barn från Braheskolans dagis stiftat bekantskap med äldre på servicehuset Hemmet i Åbo.

De har nämligen umgåtts i en serie träffar, där den första hölls i mars och den sista måndagen 29 maj. Då samlades barnen och seniorerna i strålande solsken för att njuta av våfflor och pyssla på Hemmets balkong.

Projektet koordineras av Åbo stads fritidssektor tillsammans med Braheskolans dagis och Hemmet. Anna Edgren är kulturkoordinator på fritidssektorn och initiativtagare till träffarna.

- Vi ville så gärna skapa en generationsöverskridande verksamhet, där de träffar varandra mer än en gång. Ofta är det så att dagiset kommer dit och kanske sjunger till julen och sen träffar man aldrig varann på nytt. Vi ville göra nåt mer än det.

Tanken med serien träffar är att samma barn och äldre ska kunna lära känna varandra över en längre tid. Därför är också gruppstorlekarna begränsade till ungefär 20 personer, så att alla ska hinna umgås.

Projektet har väckt mycket intresse i båda åldersgrupperna.

- Det har tagits emot mycket väl både av barnen och de äldre. Om någon missar en träff undrar de andra alltid varför, berättar Edgren.

Anna Edgren steker våfflor.
Anna Edgren steker våfflor. Anna Edgren steker våfflor. Bild: Yle/Fredrik Häggman anna edgren

Sång och diskussioner

Träffarna inleds med sång och just på avslutningsträffen vek man servetter på olika sätt. Temat för dagen var färg och barnen och de äldre diskuterade bland annat bär i olika färger.

- De pratade till exempel om att bananen faktiskt är ett bär, vilket kom som en överraskning för de flesta. Så också de äldre kan lära sig något.

Tidigare under våren har de bland annat gjort vänskapsarmband, som flera hade på sig också idag.

- Idén är ju att få dem att umgås, men det lyckas inte nödvändigtvis genom att bara sätta barnen i samma rum som de äldre. Man måste lura dem att prata, på ett trevligt sätt, menar Edgren.

Hur gör man då?

- Nå, det kan vara som idag då vi började med att prata om färger och bär, och så plötsligt sitter man och pratar om vilka uniformer man hade som sjukskötare på 40- och 50-talet. Det ena leder till det andra, det behövs bara ett frö att börja med.

Edgren berättar att projektet kommer få en fortsättning under sommaren och hösten, men med andra grupper.

"Det var spännande i början, men nu känner vi varandra"

Barnen är i åldern 5-6 år och hör alltså till de äldre dagisbarnen. Åtminstone Matilda, Max, Nea, Ellen, Della och Ellen är överens om hur de har varit att umgås med människor i en helt annan åldersgrupp.

- Roligt, säger de i kör.

Vad har varit roligast då?

- Vi målade av deras händer och de målade av våra, säger en av dem.

- Att sjunga är också roligt, inflikar en annan och får medhåll av resten.

Vad brukar ni prata om?

- De undrar alltid vad vi har gjort under veckorna, och så brukar de berätta om vad hur det var förr i tiden, menar Matilda.

De berättar att det till en början var spännande att lära känna de äldre, men att det nu blivit vardagsmat. Alla sex vill fortsätta med träffarna också i fortsättningen.

Barnen hämtar våfflor åt seniorerna.
Barnen hjälpte till med att hämta våfflor åt seniorerna. Barnen hämtar våfflor åt seniorerna. Bild: Yle/Fredrik Häggman hemmet

"Trots åldersskillnaden finns det alltid nåt att prata om"

Marita Ahlberg är en av de seniorer som lärt känna barnen. Hon är mycket glad över projektet.

- Det är fint att dagiset har kommit på den här idén, och vi hittar nog allting nånting att prata om. Även om det är en viss åldersskillnad, tillägger hon.

Hon får gehör av Börje Gorschelnik. Han har tidigare varit klassfarfar och gläds över att få fortsätta i samma spår.

- Jag är mycket nöjd. Särskilt för barnen är det här viktigt. Alla har inte någon länk till den äldre generationen hemma, och det behövs ett naturligt sätt att träffa äldre personer. Då ställer jag gärna upp, säger Gorschelnik.

Hemmets terass.
Hemmets terass. Hemmets terass. Bild: Yle/Fredrik Häggman hemmet

Läs också