Hoppa till huvudinnehåll

Vind i seglen för Airisto Segelsällskap

Airisto Segelsällskaps klubbhamn ligger på Beckholmen i Åbo.
Airisto Segelsällskaps klubbhamn ligger på Beckholmen i Åbo. Airisto Segelsällskaps klubbhamn ligger på Beckholmen i Åbo. Beckholmen (ö i Finland),rikard wikström

Ett fall slår mot en mast i vinden. Det är en lugn eftermiddag på Beckholmen i Åbo, men det märks att sommarsäsongen är på antågande vid Airisto segelsällskaps klubbhamn.

Hamnen är full av båtar, de flesta har fått upp sina master, och en del har till och med redan seglat iväg. Sommarens seglingskurser för barn och ungdomar ska precis starta och den sommarvarma solen har också, åtminstone tillfälligt, börjat värma upp båtdäcken.

kommodor Marcus Blomquist
Kommodor Marcus Blomquist. kommodor Marcus Blomquist airisto segelsällskap

Paviljongen har också en ny krögare, som man hoppas att ska ge klubbhuset mer liv, med matservering också under vardagkvällarna och lördagar, berättar kommodor Marcus Blomquist.

- Vi vill att det ska vara möjligast mycket liv och rörelse, att våra föreningsmedlemmar själv kommer och använder våra fina utrymmen. Men förstås, vem som helst som är ute med båten får köra in i hamnen. Det finns parkeringplatser för båtarna, så det är bara att komma in.

Seglingskurs med klassikerbåtar

Airisto Segelsällskap, som grundades 1865 är en av Finlands äldsta idrottsföreningar. I år satsar man i synnerhet på ungdomarna. Första veckan i juni börjar de populära jolleskolorna för barn och samtidigt blir det premiär för en lite annorlunda kurs för de ungdomar som hunnit bli lite äldre.

På kursen erbjuds de nämligen möjligheten att lära sig segla med kölbåtar. Och det bjuds på riktiga klassikerbåtar: en femma, en femfemma, sexa och åtta. Två av instruktörerna Rickard Wikström och Filip Blomquist är ivriga.

- Idén med kursen är aatt det ska ge deltagarna möjlighet att pröva på många olika sorters segling. Som minsta kommer vi att ha en vindsurfingbräda och som största har vi åttan, som är fjorton meter lång och väger åtta ton.

- Det är roligt att segla en stor båt, fortsätter Blomquist. Det är helt andra krafter i all saker. På en stor båt så börjar seglen bli så enorma att man får en konstig känsla av att man både har det under kontroll, men sen att allt är kanske inte sådant som du med din hand själv kan gå och dra på och ändra utan det krävs stora vinschar och starka drag för att få saker att hända.

- Men man behöver inte vara orolig för att man inte har tidigare erfarenhet av det här, här finns alltid kunniga människor med ombord, tillägger Wikström.

Kappsegling ombord på Skylark

Killarna hör också till en grupp som i sommar ska satsa på att tävla med den snabba, nyligen grundrenoverade femfemman, Skylark.

Filip Blomquist och Rikard Wikström.
Filip Blomquist och Rikard Wikström ombord på nyrenoverade Skylark. Filip Blomquist och Rikard Wikström. skylark

- Vi ska delta i så många tävlingar som möjligt och gärna också i de här så kallade rankingtävlingarna. Båten är renoverad så att den ska se ut som då den byggdes 1951. Den har splitternya segel och en mast som kommit ändå från England.

Med en sådan fin båt under sig - hurdana är förväntningarna på sommarens tävlingar?

- Förutsättningarna är åtminstone helt perfekta, säger Blomquist. Så våra ursäkter, om vi inte lyckas är ganska få. Men segling är förstås en sådan gren att det finns antagligen i flera tävlingar sådana med som seglat med sin båten sedan den byggdes, så där är vår erfarenhet inte på samma nivå. Men vi ska försöka med lite unga krafter att segla hårt och snabbt, skrattar Blomquist.

Lady Sail-kurser för kvinnor

Förutom seglingskurser för barn och unga, har det under våren också ordnats kurser för kvinnor. Sara Nyberg som är instruktör på kursen hoppas att kursen skulle få kvinnor att bli mer säkra på sin uppgift ombord på segelbåten.

Sara Nyberg.
Sara Nyberg. Sara Nyberg. airisto segelsällskap

- Det kanske ofta blir så att när kvinnan och mannen är på samma båt så händer det att mannen tar huvudrollen och kvinnan tar hand om barnen och lagar mat och det försöker vi komma bort från med den här kursen.

Vårens kurs håller nu på att gå mot sitt slut, men finns det intresse kan man kontakta Airisto Segelsällskap, så ordnar de fler kurser, hälsar Nyberg.