Hoppa till huvudinnehåll

Brandkåren larmades till brinnande hamphögar i Borgå

hamplabyrint
Hampväxten kan bli högre än en människa. hamplabyrint Bild: YLE/Stefan Härus hamplabyrint

Räddningsverket i Östra Nyland larmades till två markbränder på tisdag kväll; en på Byön utanför Sarvsalö i Lovisa och en på en åker i Illby i Borgå.

Då brandmännen kom fram visade det sig ändå att det inte var en markbrand som härjade i Illby öster om Borgå centrum.

Istället möttes de av en jordbrukare som höll på att bränna högar med hampväxter på en åker. Hampan var av den lagliga sorten, så kallad fiberhampa.

Grannarna hade sett lågorna från bränderna i den mörknande majnatten och ringt brandkåren då de trodde det handlade om en markbrand.

Hampväxt från Roger Hommas hampodling
Hampväxt från Roger Hommas hampodling Bild: Yle/Stefan Paavola hampa,roger hommas,hampaväxter

Jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi säger att han diskuterade med jordbrukaren dels om en bättre tid på dygnet att bränna kvistar och dels om markbrandsfaran.

Trots att det kommit lite regn är det fortfarande torrt i naturen. Räddningsverket hjälpte jordbrukaren släcka eldarna.

Brand ute på ö

På Byön ytterom Sarvsalö i Lovisa upptäcktes en brand strax efter klockan 19.

Det handlade om några hundra kvadratmeter skog som brann.

Skogsbranden bröt ut under en kraftlinje. Personen som slog larm om branden misstänker att en fågel hade flugit in i elledningarna.

Pellinge FBK släcker markbrand på Byön, Lovisa.
Pellinge FBK hjälper med släckningsarbetet på Byön. Pellinge FBK släcker markbrand på Byön, Lovisa. Bild: Pellinge FPK Byön (ö i Finland, Nyland, Lovisa),Lovisa,räddningsverket i östra nyland

Enligt jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi var markbranden på ett jobbigt ställe. Dels var det ute på en ö så räddningsmanskapet måste ta sig ut med båt, och dels var elden så pass långt från stranden att det var svårt att dra slangarna fram till elden.

Kynsijärvi säger att räddningsverket hade avgränsat elden cirka kvart i nio på kvällen, men de sista brandmännen lämnade Byön först efter klockan ett på natten.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland