Hoppa till huvudinnehåll

Eldsjälen gav sig inte - friidrotten och innebandyn skulle gå ihop

timo lehtimäki
Timo Lehtimäki, vidsynt HIFK-visionär timo lehtimäki Bild: YLE HIFK-friidrott,timo lehtimäki

Den kom rakt ur hjärtat hos Timo Lehtimäki. Idén om att tiden nu var mogen, att HIFK:s innebandy och friidrott skulle gå ihop. Vid årsskiftet blir sammanslagningen verklighet. Och egentligen är hela processen redan i full gång.

En längre tid hade han redan gått omkring och finslipat sin vision i tankarna. Lehtimäki är en av de outtröttliga grovjobbarna inom hela HIFK. Tränaren, massören, konditionsskötaren Timo Lehtimäki är en eldsjäl ut i sina skickliga fingerspetsar, en eldsjäl inom två grenar. Han jobbar inom styrelsen i såväl friidrotten som innebandyn och har varit med länge på båda hållen.

Unikt och vågat i Finland

I något av våra nordiska grannländer skulle tanken på en sammanslagning av en lagsport och en individuell gren knappast ha fått så många ögonbryn att höjas, men för finländska förhållanden är lösningen i det närmaste unik.

I HIFK-organisationen finns förmodligen en större öppenhet för nytänkande än på många andra håll, men enkelt var detta inte. - Det gällde att skapa en arbetsgrupp som bestod av passande människor, som i det stora hela hade en liknande syn på det här som jag själv, berättar Lehtimäki med ett något finurligt leende.

Han var ute på allvar

Arbetsgruppen redde ut begreppen i minsta detalj, med fördelar, risker och möjligheteter. Det gällde att övertyga alla. Och till slut stod ett enigt HIFK bakom hela tanken. Lehtimäki understryker att han verkligen var ute på allvar med sin vision, inte för att pröva på.

Träningskultur till innebandyn

En målsättning är att innebandyn nu på riktigt ska få ta del av friidrottens starka träningskultur. Lehtimäki anser det vara väldigt viktigt att man nu börjar jobba med individerna inom lagen. Friidrottsträningens grundtanke kring att individens svaga sidor ska förstärkas och de starka sidorna stödas, vill han ha in som en naturlig del av hela upplägget.

Lagarbete till friidrotten

Friidrotten kan också få en hel del nytt och fräscht av lagtänkandet i den andra grenen. Ett slags "livet i omklädningsrummet" tycker Lehtimäki att ofta saknats inom friidrotten, en atmosfär där alla idrottare, tränare och ledare glädjer sig, och till och med jublar synligt, över varje framsteg någon annan gör. Även i vardagen, inte bara vid stafett-FM och andra evenemang.

Lehtimäki på verkstadsgolvet

Timo Lehtimäki har också i åratal utmärkt sig som en skicklig tränare. Just nu hör t.ex. löparna Daniel Lundmark och den egna sonen Jesse Lehtimäki till adepterna. Sonen löpte nyss, på tröskeln till sommarsäsongen, nytt finländskt juniorrekord på 150 meter inomhus med 16,69 i Sportkvarnen i Kvarnbäcken.

Jesse Lehtimäki
Jesse Lehtimäki, 16,69 och finländskt rekord. Jesse Lehtimäki Bild: Yle HIFK-friidrott,jesse lehtimäki

Ingen vila på lagrarna

Vid nyår går alltså grenföreningarna officiellt samman till en, men redan nu är mycket på gång. Över 60 innebandybarn är i det här skedet med på Djurgården i sommarträningsgrupper, skapade just för dem. Grupperna dras av friidrottstränare - för yngre barn från innebandyn.

Hela innebandyverksamhetens träning, också bland äldre juniorer och seniorer, kommer under den här sommaren att basera sig på friidrottsmässigt innehåll. Det handlar givetvis om grundernas grund, att lära sig löpa rätt och effektivt. Men i lika hög grad om andra basegenskaper som explosivitet, reaktionssnabbhet samt spänst och smidighet. Ansvarig fystränare är just Timo Lehtimäki.

Innebandyn är stor idag framförallt till omfånget, men HIFK:s herrlag är inne i ett skede då det gäller att ta ny sats från division 2. Friidrotten är framgångsmässigt starkare än i mannaminne, HIFK har i några års tid hört till de allra främsta friidrottsföreningarna i landet.

Problemet Helsingfors

Eldsjälen Lehtimäki ser friidrottens möjligheter att bli riktigt stark i huvudstadsregionen i allmänhet och i Helsingfors i synnerhet, som riktigt goda. Goda i princip och på sikt. Förutsatt att man klarar av att tänka i fräscha banor, och förutsatt att träningsförhållandena på olika håll i centrala Nyland blir åtminstone hyggliga. I Helsingforsregionen bor det 1,3 miljoner människor. Men eldsjälens panna får djupa rynkor när han ställer sig frågan: "Var kan man idag göra kvalitativ friidrottsträning här från höst till vår?" Hans svar är kort och föga överdrivet: "I Sportkvarnen."

HIFK:s sammanslagning av två grenföreningar till en stor, i Sportmagasinet i Yle Fem, onsdag 31.5 kl. 19.00 och torsdag 1.6 kl. 11.30 samt på Arenan i 365 dagar.

Läs också