Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: De hundra engagemangens karneval

Finland 100 år klungan springer in på stadion
Finland 100 år -klungan springer in på stadion under Stafettkarnevalen 2017. Finland 100 år klungan springer in på stadion Bild: Yle/Björn Karlsson Stafettkarnevalen,löpning,Svenskfinland,stafettkarnevalen2017

Elever och lärare, utan Er skulle den inte finnas, den Stafettkarneval som år efter år smattrar igång och smittar av sig i glädjefnatt hos alla inblandade. Tack för att ni finns, och för att ni gör arbetet med skolidrott på svenska meningsfullt.

I år smattrade karnevalen igång med ett dagsfyrverkeri som hette duga, där färgglada rökpelare i karnevalens alla olika färger knappt hann skingras innan det var full action på löparbanorna i Alberga.

Det var också en glädje att märka med vilken stolthet Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä öppnade karnevalen, och hur han verkligen underströk orden på svenska åt den fullsatta och förväntansfulla läktaren framför honom. Vill som ordförande i Svenska Finlands Skolidrottsförbund rikta ett stort tack till Esbo stad för den välvilliga inställningen.

Karnevalen hade i år en extra twist tack vare Finlands 100-årsjubileum. Genom den ca. 900 km långa landsomfattande stafetten höjdes engagemanget ytterligare, och breddade skolornas möjlighet att delta.

Ett extra tack riktas till YLE:s streaming-team där bak i bilen, som möjliggjorde att varenda sekund av stafetten gick att följa med live, samt till alla frivilliga funktionärer som såg till att den långa utflykten kunde löpas säkert.

En vanlig måndag i maj

Om jag ska välja ett magiskt ögonblick från årets karneval, så blir det faktiskt starten för Finland100-stafetten. En vanlig måndag den 24 maj, skulle den första löparen från Dickursby skola skickas iväg från Sandkulla idrottspark i Dickursby.

Inser när jag kommer gående längs den lilla slitna träläktaren att den är fullsatt, och det låter ju nästan som på A-läktaren på Olympiastadion, trots en vanlig måndag. I det ögonblicket blir jag skönt påmind om hur otroligt duktiga skolorna, med löparna och hejaklackarna, är på att skapa denna stämning.

Även en vanlig måndag i maj, på en liten träläktare i Dickursby.

Lärarna verkar för övrigt ha minst lika roligt som eleverna i sin "klädstafett" som löps framför läktaren till hejjarrop av ivriga skolbarn.

Mer än prestigekamper och medaljer

Tillbaka till Alberga. Stafetten för barn och ungdomar med funktionsvariationer är något som år efter år får en att stå blickstilla och bara låta sig beundras över deras inställning och glädje över att få löpa.

På banorna och gräsmattan pågår i de olika tävlingsklasserna prestigekamper med glimten i ögat. Till min glädje, ålänning som jag är, så tar Ytternäs skola en överraskande seger, vilket måste kännas bra då man sitter på den långa färjresan hem till ön.

Det är också skönt att se en Stafettkarneval som når över språkgränserna, regiongränser och att besöket i huvudstaden för många elever också innebär att möta det finska språket på ett annat sätt än hemma.

Sedan många år tillbaka deltar ett visst antal språkbadsskolor. Fast skolan i sig är svenskspråkig så känns det ändå extra roligt att just Svenska Skolan i Lahtis vinner priset för bästa hejaramsan för lågstadier.

"Problemen som uppstod sopas inte under mattan"

När jag i efterhand ser de fina intervjuerna med några av eleverna om hur dom förhåller sig till det finska språket, deras ödmjuka inställning, så är jag övertygad om att det för något gott med sig. Är medveten om att det i årets karneval fanns vissa brister när det gällde ödmjukhet och svenskspråkighet hos några av ordningsmännen, det är ingenting som sopas under mattan, utan en konstruktiv dialog med vaktbolaget pågår.

Vill understryka att sakligt beteende inte har något med språket som sådant att göra, det gäller även oss andra inom arrangörsstaben och media. Stafettkarnevalen är och förblir ett vänligt evenemang, från A till Ö.

I väntan på att dela ut några priser har jag möjlighet till en pratstund med en av våra unga hockeyhjältar från i fjol, Kasper Björkqvist. Visst värmer det att höra hur den oerhört sympatiske unge idrottsstjärnan blir lyriskt nostalgisk när han får berätta om sina egna karnevalsminnen.

Uppe på VIP-läktaren trivs Timo Ritakallio, Olympiska kommitténs nyvalde ordförande länge bland oss, precis som President Niinistö gjorde för två år sedan, glatt förbluffade över vad dom ser framför sig. Strongt att Stafettkarnevalens fader, nyss 80 år fyllda Carl-Olaf "Homi" Homén, själv finns på plats och med glimten i ögat upplyser besökarna om var allting började.

Åbo nästa

Nu väntar vi med glädje och spänning på att Åbo nästa år tar emot karnevalen och alla ivriga besökare. Jag var själv med och drev på beslutet att vi under Olympiastadions renovering ska låta karnevalen alternera mellan olika orter, det är ingalunda så att Helsingfors har någon permanent prenumeration på karnevalen.

Jag är säker på att Åbo kommer att arrangera en fin karneval 2018, förberedelserna är redan i full gång.

Vad gäller arrangemangen som helhet finns det alltid saker att förbättra i produkten och servicen, vilket vi alltid strävar till, inom rimliga gränser. Vi ska vi komma ihåg att Europas största skolidrottstävling är ett evenemang som år efter år bärs upp av en enorm mängd frivilligt arbete och ansvarstagande sponsorer.

I motsats till många liknande evenemang, sker detta utan en endaste cent i statsstöd.

Allt detta görs för att främja en enda sak: Skolidrotten. Önskar alla elever och lärare ett skönt sommarlov, och alla kollegor en solig sommar!

Sverker Skogberg
Ordförande
Svenska Finlands Skolidrottsförbund