Hoppa till huvudinnehåll

Försenat nätbibliotek ska öppna före midsommaren

Stora långa bibliotekshyllor.
Ljusen har slagits på i biblioteken - men nätbiblioteket är stängt. Stora långa bibliotekshyllor. Bild: Yle/Mikael Kokkola allmänna bibliotek,borgå bibliotek

Östnyländska bibliotekskunder som på distans vill reservera böcker måste ringa biblioteken i ännu några veckor till. Nätverket Helle har försenats, men biblioteken har redan öppnat.

De östnyländska kommunerna Borgå, Sibbo, Borgnäs och Askola skulle den 23 maj få ett nytt biblioteksnätverk. Men nätverket Helle har försenats med flera veckor.

- Vi bygger upp systemet och det kan ta två till tre veckor mer än det var tänkt. Vi försöker få det färdigt före midsommaren, men det tar tid, säger Asko Rossi, chef för bibliotekstjänsterna i Borgå.

Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå, i Gammelbacka bibliotek.
Asko Rossi på Gammelbacka bibliotek. Asko Rossi, chef för bibliotekstjänster i Borgå, i Gammelbacka bibliotek. Bild: Aleksi Haapanen gammelbacka bibliotek

Enligt Rossi finns det flera orsaker till förseningen.

- En av orsakerna var att vi väntade på att få den nya versionen av Koha. Men den versionen kommer först i höst, i augusti eller september. Vi måste byta till en äldre version av Koha, och det betyder lite mera arbete.

Koha är en programvara för bibliotek, som används i flera kommuner i Finland.

I väntan på att nätbiblioteket öppnar gäller det för kunderna att ta sig på plats till biblioteket för att reservera böcker eller förnya lån. Det går också att ringa biblioteken.

Läs mera:

Kunderna vinner när biblioteken samarbetar

Tolv nyländska kommuner slår ihop sina biblioteksnätverk, och utökar därmed urvalet böcker. Bibliotekskunderna i till exempel Borgå, Sibbo, Lappträsk och Lovisa ska redan i maj utan extra avgifter kunna göra sökningar, reservera och låna böcker på alla bibliotek i det nya nätverket Helle.