Hoppa till huvudinnehåll

Förvirring kring mödravården i Jeppo och Munsala

Gravid kvinna sitter på soffa
Arkivbild. Gravid kvinna sitter på soffa Bild: Yle/Sofi Nordmyr graviditet,graviditetsdiabetes,graviditetsillamående,gravida kvinnor,graviditetskomplikationer,väntrum,oönskad graviditet,kvinnor,mödrar,mödravårdscentraler,mödravård,mödrahem,mödra- och barnhälsovård,tonåriga mödrar,vårdköer,vård (omsorg)

I Jeppo och Munsala i Nykarleby har blivande mammor fått information om att mödravården upphör i byarna. Det stämmer inte, säger Lis-Marie Vikman som är chef för vårdarbetet.

Från och med nästa vecka finns det inte längre någon mödravård i Jeppo eller Munsala. Den informationen har gått ut till hälsovårdare och genom dem till de blivande mödrarna i Jeppo och Munsala.

- Jag fick den informationen på ett möte den 25 april, säger en hälsovårdare.

Beskedet har upprört de blivande mammorna.

Inget sånt beslut har tagits

Inte heller Nykarlebys representant i social- och hälsovårdsnämnden, Maria Palm (SFP), har varit med och tagit eller hört om något sådant beslut.

- Det här var en nyhet för mig, säger Palm.

Inte heller överskötare Riitta Lönnbäck är medveten om något sådant beslut.

"Tillfällig störning"

Senare under dagen meddelade chefen för vårdarbetet, Lis-Marie Vikman, att mödravården kommer att fortsätta.

- Det handlar om en tillfällig störning. Under junimånad får blivande mödrar sin vård i centrum men till hösten fortsätter verksamheten som vanligt, säger Vikman.

Efter den årliga sommarstängningen i juli ska rådgivningen fortsätta som tidigare i byarna. En dag per vecka i Jeppo och likadant i Munsala.

När renoveringen av hvc i Nykarleby är klar kommer man åter att ta ställning i ärendet.

Enligt personal på rådgivningarna i byarna har man redan flyttat personal på grund av ändrade arbetsuppgifter när mödravården slutar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten