Vi undrar vad du kan om de nordiska kungligheterna? Har du stenkoll på blåblodigheten, vet du vem som är släkt med vem? Här har du fem frågor att knäcka.
Torsdagen den 1 juni utlovas kungligt släktkalas i Helsingfors. Den stora tjocka blåblodiga släkten från Sverige, Norge och Danmark kommer till Helsingfors för att fira kusinen från landet, Finlands 100-årsjubileum. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio är värdar för jubileumsdagen.
Vi värmer upp med en frågesport om de nordiska kungahusen.
Vad hette Sveriges drottning Silvia i efternamn innan hon gifte sig med kung Carl XVI Gustaf?
Margrethe II av Danmarks valspråk lyder: "Guds hjälp, folkets kärlek, Danmarks styrka. Hur lyder Carl XVI Gustaf valspråk?
2016 meddelade norska kungahuset att prinsessan Märtha Louise skiljer sig från sin make. En norsk författare. Vad heter han?
Vem av dessa kungligheter är inte Carl XVI Gustaf släkt med?
Efter inbördeskriget 1918 hade Finland planer på att bli en monarki. Fredrik Karl av Hessen valdes till kung, men tillträdde aldrig. Vilket kunganamn skulle han ha antagit?
Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) säger i Karjalainen att lagen om att begränsa restaurangernas öppettider knappast hinner träda i kraft måndag nästa vecka.
Nu är det klart att Lojo inte går med i den nya västnyländska färdtjänsten. Stadens jurist har utrett de juridiska och ekonomiska riskerna med ett utträde.
Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov fyllde 90 år på tisdagen och uppmanade presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin att träffas och inleda en dialog.
Therese Karlsson lyckades med det få lyckats med tidigare nämligen att gå från utmanarplats direkt till veckans förstaplats. Förra veckans etta Ann-Katrine Burman är nu trea. Hur går det för veckans nya utmanare Alan Parry och Crimson Peak?
Sjukhusmusiker Anna Brummer verkar ha oändligt med exempel på berörande musikmöten med personer i palliativ vård, alltså den vård som strävar efter smärtlindring. Ända sedan 2015 har hon sjungit för människor under deras sista tid i livet.
Fyra av fem som insjuknar i covid-19 får lindriga symptom.
Varför drabbas somliga allvarligt av coronaviruset, medan andra bara uppvisar lindriga symptom? Lina och Henri insjuknade i covid-19 och beskriver sjukdomsförloppet som annorlunda, men inte värre än en vanlig förkylning.
Du kan följa med programmet direkt på TV1 och Arenan.
På torsdagen får Helsingfors finbesök av de nordiska statscheferna som är här för att fira Finlands 100-årsjubileum. Du kan följa med programmet direkt på TV1 och Arenan klockan 10.25–12 eller här på svenska.yle.fi. Ett sammandrag kan du titta på i TV-nytt klockan 19.30.
De nordiska statsledarna firar Finlands självständighet.
Torsdagen den 1 juni besöker de nordiska statscheferna Helsingfors för att fira Finlands 100-årsjubileum. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio är värdar för jubileumsdagen.
Begränsningarna verkar lindrigare än under våren 2020.
För andra gången inom ett år tar Finland i bruk undantagsförhållanden. Verktygen i verktygslådan för att stävja coronaepidemin är inte identiska med dem som användes förra våren.
Kommunistiska partiet togs bort från partiregistret 2019.
Två nya partier har registrerats i Finland, meddelar Justitieministeriet. Det här betyder att Finland nu har 20 partier. De nyregistrerade partierna är Öppna partiet och Finlands kommunistiska parti.
Inhemsk fårull slängs bort trots att efterfrågan ökar.
Det råder en stickboom i Finland som bäst. Mönstret till Strömsö-tröjan har laddats ner mer 300 000 gånger. I många garnbutiker har man svårt att fylla hyllorna med garn i samma takt som det tar slut. Samtidigt som allt fler stickentusiaster gärna använder garn tillverkat av inhemsk ull, slängs en stor del av fårullen bort. Dessutom skeppas mycket av den ull som används till England för tvättning, innan det spinns.
Den svenska privatiseringsivern verkar fungera för tågen.
Privatiseringsivern är klart större i Sverige än i Finland och på alla fronter är resultaten inte lika goda. Men när det gäller tågtrafiken är det många som är nöjda med avregleringen som till och med ses som en orsak att tågtrafiken ökar.
Sjukhusmusiker Anna Brummer verkar ha oändligt med exempel på berörande musikmöten med personer i palliativ vård, alltså den vård som strävar efter smärtlindring. Ända sedan 2015 har hon sjungit för människor under deras sista tid i livet.
Den här veckan riktar Relationspodden sig främst till dig som passerat 40. Hur ser sexlivet ut? Passa på att ställa en fråga till sexualterapeut Patrick Jern.
Hormonell obalans kan skapa med problem i kvinnokroppen.
Våra hormoner påverkar måendet, även för yngre kvinnor som ännu inte kommit in i klimakteriet. Gynekologen Pauliina Tuomikoski och Ellen Engvall, som är lärare i medicinsk yoga hjälper kvinnor med detta.
Elisabeth Rehn: "Jag skulle avsluta alla krig om jag kunde".
Hur gick det till när Elisabeth Rehn hamnade på scenen tillsammans med bandet Popeda? Vad har varit det bästa med att vara politiker? Vilken superkraft skulle hon vilja ha? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till politikern Elisabeth Rehn.
Therese Karlsson lyckades med det få lyckats med tidigare nämligen att gå från utmanarplats direkt till veckans förstaplats. Förra veckans etta Ann-Katrine Burman är nu trea. Hur går det för veckans nya utmanare Alan Parry och Crimson Peak?
Crimson Peak drömmer stort och siktar högt. Bandet brinner för musiken och är motiverade att jobba för att nå sitt mål. De vill spela utomlands så mycket som möjligt.
Alan Parry har underhållit med musik i årtionden. Repertoaren har varit fylld med coverlåtar. Nu utmanar han Vegatoppen för första gången med den egna låten Rocking in Me.
Dikter om arv och miljö, en roman om förbjuden kärlek i skuggan av Balkankriget och en roman om åländska Amerikafarare – Finlands kandidater till det mest prestigefyllda litteraturpriset i Norden visar upp stor spännvidd. Men konkurrensen är urstark.
Vi frågade er hur det är att vara pappa. Så här svarar ni.
Ledsen när bara mamma duger, trötthet men också fina relationer. Ni var många som hörde av er när podden Föräldrasnack frågade hur du som pappa har upplevt föräldraskapet. Här är några av era berättelser.
"Vi arbetar mot det vita Finland, men inte mot Sverige!"
I januari 1919 ger sig Allan Wallenius av från Petrograd. Han ska ta sig illegalt genom Finland och vidare till Sverige. Han åker först i tåg och sedan i släde mot gränsen. Han går till fots över gränsrån till Finland på natten, vägledd av arbetaren Mäkinen. Allan har en pistol i fickan och röd propaganda i ränseln.