Hoppa till huvudinnehåll

Här räddar VPS poäng på stopptid: "Visade moral"

Juho Lähde, VPS.
Juho Lähde nickade in kvitteringen efter ett slarvigt markeringsspel hos HIFK. Juho Lähde, VPS. Bild: All Over Press Vaasan Palloseura

Kräftgången fortsätter för HIFK. VPS fixade ett kryss i slutminuten – och nu är HIFK nere på kvalplats. ”Vi spelar inte som man ska i ledning”, säger Tomi Maanoja.

Pekka Sihvola såg ut att bli stor matchvinnare för HIFK i kvällens bortamöte med VPS. Efter lite flipperspel på en hörna skickade Sihvola in ledningsmålet med ett par minuter kvar att spela.

HIFK var nära säsongens första bortaseger. I stället blev det en nytt, sent tapp. Juho Lähde nickade in kvitteringen i den 92:a minuten efter slarvigt försvarsspel hos gästerna.

– Det känns som att vi ger bort för mycket poäng. Vi har haft ledningar, men vi spelar inte som man ska då. Vi fick en ny lektion i det i dag. Jag hoppas att det här inte blir för kostsamt, säger målvakten Tomi Maanoja till IS-TV.

Klen hemmaform

Samtidigt som HIFK sjönk ner under kvalstrecket (PS Kemi tog en ny seger när man slog Ilves med 4–2) kunde VPS åtminstone räkna in ett kryss.

Vasalaget parkerar fortfarande som tabelltrea, men enligt Veli Lampi är det dags att ruska liv i hemmaformen. En seger på fem matcher i Sandviken är inte tillräckligt bra.

– Vi får det att stämma på bortaplan, men här är vårt facit bara för dåligt. Nu fick vi ett tungt baklängesmål emot oss, men vi visade moral och fick åtminstone med oss en poäng. Det var ett minimimål efter den här insatsen, säger han till IS-TV.

– Vi hade full koll på matchen i första, men i andra försvarade de ännu bättre. Sedan stökade vi till det med ett systembyte.

Lyyski avgjorde för IFK Mariehamn

VPS tappade ingen terräng mot tvåan KuPS. Kuopiolaget fick aldrig hål på jumbon JJK och matchen slutade 0–0. Både KuPS och VPS är uppe på arton pinnar.

Kvällens vinnare var utöver PS Kemi också IFK Mariehamn och HJK. IFK Mariehamn fick se Robert Taylor kvittera med ett läckert distansskott efter en knapp timme, men bara minuter senare fixade lagkaptenen Jani Lyyski full pott till regerande mästaren.

HJK körde över SJK fullständigt i Helsingfors. Redan efter tjugotre minuter stod det 4–0 till serieledaren. I andra halvlek utökade Alfredo Morelos till 5–0 och 6–0. Efter trepoängaren har HJK skrapat ihop tjugotvå poäng.

Resultat:

IFK Mariehamn–RoPS 2–1 (1–0)
Mål: 1–0 Amos Ekhalie, 1–1 Robert Taylor, 2–1 Jani Lyyski.

HJK–SJK 6–0 (4–0)
Mål: 1–0 Vincent Onovo, 2–0 Evans Mensah, 3–0 Ville Jalasto, 4–0 Moshtagh Yaghoubi, 5–0 Alfredo Morelos, 6–0 Alfredo Morelos.

VPS–HIFK 1–1 (0–0)
Mål: 0–1 Pekka Sihvola, 1–1 Juho Lähde.

Ilves–PS Kemi 2–4 (1–3)
Mål: 1–0 Tuco, 1–1 Abdoulie Mansally, 1–2 Rasmus Karjalainen, 1–3 Filip Valencic, 1–4 Rasmus Karjalainen, 2–4 självmål.

JJK–KuPS 0–0

FC Inter–FC Lahti 0–0

Se hela ligatabellen här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport