Hoppa till huvudinnehåll

Inget gemensamt universitetssjukhus – funderar på bolag i stället

Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen vasa,Vasa centralsjukhus,Vasa

Ett gemensamt universitetssjukhus på västkusten är inte möjligt på grund av lagstiftningen. Men nu ska andra möjligheter kanske utredas, till exempel grundandet av ett bolag mellan sjukhusen i Vasa, Åbo och Björneborg.

På onsdag tog styrelseordförandena och direktörerna för sjukvårdsdistrikten i Satakunda, Egentliga Finland och Vasa del av en videokonferens där man diskuterade hur samarbetet mellan de tre distrikten ska fungera i fortsättningen.

Tidigare har tanken om ett gemensamt universitetssjukhus uppstått, men lagstiftningen sätter stopp för de tankarna. Det finns dock andra möjligheter.

Grundande av bolag en möjlighet

I och med den föreliggande social- och hälsovårdsreformen kommer det att bli möjligt att grunda till exempel aktiebolag eller affärsverk och det här är något som man nu ska ta ställning till inom de tre distrikten.

- Man kan åtminstone teoretiskt fundera att vad händer om man grundar ett aktiebolag eller ett affärsverk. Men alla de här frågorna är väldigt komplexa så förrän man alls kommer in på det, så måste man utreda vad det skulle innebära, säger Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Hans Frantz
Hans Frantz. Hans Frantz Bild: Yle/Amanda Bieber ordförande för hjärtgruppen

Alla tre distrikt kommer att ha ett styrelsemöte i juni och för Vasas del hålls mötet den 19 juni.

- Meningen är att vi till det mötet ska få ett papper där man gör upp skisser på möjligheterna som finns och sedan ska styrelserna diskutera om de är villiga att sätta igång någon form av utredning.

Genomskinligheten ett problem

Personligen förhåller sig Frantz aningen skeptisk till ett gemensamt bolag mellan distrikten.

- I ett företag är ju till exempel genomskinligheten och möjligheten för förtroendevalda att påverka något helt annat än inom det offentliga, konstaterar han.

- Jag förhåller mig posititv till att utreda ett ännu längre gående samarbete mellan de här tre distrikten, men min grundinställning är den, att då det gäller sådana här frågor så ska det nog helst skötas av det offentliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten