Hoppa till huvudinnehåll

Kämpigt att få loss pengar för renoveringen av Kristinestads kyrka

Kristinestads kyrka intäckt i presenningar.
Kristinestads kyrka renoveras. Kristinestads kyrka intäckt i presenningar. Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,kyrka,renovering

Ett banklån är på kort sikt den enda utvägen för att kunna finansiera renoveringen av Kristinestads kyrka. Det anser Hans Ingvesgård, medlem i gemensamma kyrkorådet i Kristinestad.

Renoveringsarbetet vid Kristinestads kyrka pågår som bäst och förväntas kosta kring 2,5 miljoner euro. Men eftersom Kyrkostyrelsen gav mindre bidrag än väntat har finansieringen skapat huvudbry.

I Kristinestad hade man förväntat sig ett bidrag på två miljoner euro, men fick endast 1,1 miljoner euro.

- Det var väldigt tråkigt eftersom Kyrkostyrelsen tidigare hade varit medgörliga och lovat en stor del av kostnadsförslaget. Nu lämnade vi med hälften av det vi var ute efter, så det blir ytterst kämpigt och krävande att få loss återstoden av entreprenaden. Vi är väldigt besvikna att det gick som det gick, konstaterar Ingvesgård.

Ett banklån ska betala renoveringen

Enligt Ingvesgård kan inte renoveringen lämnas på hälft och man måste nu ta ett banklån för att kunna betala för entreprenaden.

- Jag anser nog att renoveringen måste slutföras. Eftersom vi har ett kontrakt med företagaren så är vi nog bundna att sköta våra åtaganden, men varifrån de pengarna ska komma som ska fylla de här luckorna det är ännu öppet. Som jag ser det nu på kort sikt så blir det nog banklån.

Skulle det ha varit klokare att vänta med renoveringen tills finansieringen var säkrad?

- Med facit på hand skulle det ha varit klokt att vänta, men det skulle säkert ha skjutit fram tidtabellen med byggandet. Men jag tror nog man skulle ha vunnit på det i längden.

Och som det ser ut nu så kommer renoveringen ändå att dra ut på tiden. Ursprungligen var tanken var att renoveringen skulle vara klar till sommaren.

- Jag hoppas jag har fel, men jag är rädd att vi inte kommer att klara tidtabellen, säger Ingvesgård.

Förvaltningschefen för Kristinestads kyrkliga samfällighet, Sirkka Högnäs, och tf kyrkoherden Daniel Norrback har inte velat kommentera finansieringen av renoveringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten