Hoppa till huvudinnehåll

Mögelhundar markerade gamla plastmattor i Merituulen koulu i Ingå

Vy över en nyrenoverad del av Merituulen koulu
Merituulen koulu har renoverats, men en del elever har fortfarande problem med luften inomhus. Vy över en nyrenoverad del av Merituulen koulu Bild: Yle/Robert Ehrnsten merituuliskolan

Två mögelhundar har undersökt den finska skolan Merituulen koulu i Ingå. Båda hundarna har oberoende av varandra markerat ut samma ställen som potentiella problemplatser, säger Ingås tekniska chef Alexandra Forsén.

- Hundarna reagerade inte alls på de ställen som har renoverats och det är vi ju glada över. De reagerade på platsmattor som inte har bytts ut, säger Forsén.

Alexandra Forsén jobbar som arbetsledare vid Koverhars gamla stålverk i Lappvik.
Alexandra Forsén. Alexandra Forsén jobbar som arbetsledare vid Koverhars gamla stålverk i Lappvik. Bild: Yle/ Bubi Asplund Stålverk 80,Koverhar,Västnyland,Hangö,rivningsarbete,arbetsledare

Hon menar att det var rätt väntat att hundarna skulle reagera på mattor som inte har bytts ut.

Nya analyser

Merituulen koulu har genomgått en omfattande sanering för ett par år sedan. Skolan byggdes då också till.

Kommunen lät byta ut material i golv, tak och väggar.

Målet med saneringen var att bli av med de allvarliga problem med inneluften som fanns i skolan, men också efter saneringen finns elever med problem.

Antalet elever med problem är betydligt färre än tidigare, men från kommunens sida har man sagt sig ta frågan på allvar.

- På basis av den rapport vi fick från mögelhundsteamet har vi nu tagit prover på de platser där hundarna gjorde markeringar. Det är så kallade VOC-analyser. Vi får resultaten vecka 25, säger Forsén.

Laboratorium vid Helsingfors universitet/Miljövetenskapliga institutionen i Vik
Ingå väntar nu på resultaten från analyserna. Laboratorium vid Helsingfors universitet/Miljövetenskapliga institutionen i Vik Bild: Yle/Malin Ekholm miljölaboratorium

VOC är en förkortning av de engelska orden volatile organic compounds, eller på svenska flyktiga organiska föreningar.

- Det kan handla om kemikalier i luften, säger Forsén.

Hittills har de VOC-analyser som har gjorts i Merituulen koulu visat värden som ligger rejält under de tillåtna gränserna, säger Forsén.

Men nu har man alltså tagit proverna precis från de platser hundarna hittade problem.

Skolan har nu också effektiverat luftreningen i skolan för att få bukt med problemen med inomhusluften.

Läs mera:

Mögelhundar ska undersöka Merituulen koulu i Ingå

Den finska skolan Merituulen koulu i Ingå fortsätter ha problem med inomhusluften trots att många åtgärder har gjorts för att förbättra situationen. Kommunen tar nu in mögelhundar som ska undersöka de delar av skolan som har mest problem.