Hoppa till huvudinnehåll

Ockupationen i Pojo är över

Ett gult hus med rött tak på Gumnäs festplats i Pojo.
Omkring 15 personer var på plats då föreningen Plattform ockuperade Gumnäs festplats i Pojo. Ett gult hus med rött tak på Gumnäs festplats i Pojo. Bild: Tommi Lempinen västnyland,Raseborg,Pojo, Raseborg

Föreningen Plattform i Pojo har avslutat ockupationen av Gumnäs festplats. Staden Raseborg och föreningen har olika syn på vad som händer nu.

Föreningens ordförande Anna Luhtasela säger att Raseborgs tekniska direktör Jan Gröndahl och Anna Friberg, som är chef för utrymmesförvaltningen, kontaktade föreningen och sade att Raseborgs stad vill fortsätta att förhandla med Plattform.

Träffen skedde på onsdagen (31.5), säger Luhtasela.

- Vi diskuterade villkoren och är överens om att det uppstod ett missförstånd. Vi kanske får ett beslut den här veckan och kommer då i gång med verksamheten i sommar.

På Raseborgs stad säger tekniska direktören Jan Gröndahl att det inte alls stämmer att Raseborgs stad och Plattform skulle fortsätta förhandla med varandra.

- Vi hade en avslutande diskussion i god anda. Plattform har skriftligen meddelat att föreningen inte godkänner stadens villkor och frågan är alltså slutbehandlad. Vi förhandlar inte mera med Plattform, säger Gröndahl.

Också Anna Friberg, chef för utrymmesförvaltningen, kontaktar Yle Västnyland och meddelar att staden inte förhandlar med Plattform.

Nya förhandlingar med byaföreningen

Raseborgs stad förhandlar alltså inte med Plattform.

Däremot har staden prickat in en träff med Pojo byaförening.

- Det kan hända att Luhtasela blandar de här två sakerna med varandra. Vi förhandlar inte mera med Plattform, säger Gröndahl.

Riktigt vad Pojo byaförening och Raseborgs stad ska förhandla om på fredag (2.6) vet Gröndahl inte.

Han uppmanar Yle Västnyland att ta kontakt efter mötet för att höra mera om de förhandlingarna.

Anna Luhtasela säger att hon inte kommer att vara med på träffen på fredag.

Processen började i februari

Plattform lämnade in ett köpanbud på Gumnäs festplats i februari. Staden vill sälja festplatsen, men processen att få något beslut har varit trög.

Det var först den 23 maj som tekniska nämnden godkände att Plattform får hyra festplatsen från den 1 juni till och med den 30 september.

Kontraktet innehöll också detaljer som föreningen inte hade möjlighet att förhandla om.

Bland annat skulle föreningen stå för försäkringar som har med verksamheten att göra under hyresperioden.

Plattform beslöt då att inte godta hyreskontraktet. I stället ockuperade föreningen Gumnäs festplats i slutet av förra veckan.

Bullar på ett fat som fanns på Gumnäs festplats.
Föreningen Plattform bjöd på bulle under ockupationen. Bullar på ett fat som fanns på Gumnäs festplats. Bild: Tommi Lempinen västnyland,Pojo, Raseborg,Raseborg

Föreningen städade inomhus, bjöd på kaffe och bulle, spelade musik och barnen fick blåsa såpbubblor.

"Det måste finnas lättare lösningar"

Anna Luhtasela säger att föreningen ska förhandla med staden i höst om ett köp av festplatsen. Föreningen kan också tänka sig ett långt hyreskontrakt.

- Vi skulle vilja köpa festplatsen på lång sikt. Då är det lättare att investera.

Sådana processer får inte ta så här lång tid, säger Luhtasela. Hon förstår att vissa processer kan behöva en längre tid innan besluten fattas, men verksamhet som stöder staden ska genomföras snabbare.

- Det måste finna lättare lösningar för byggnader som står tomma och som kan användas för olika aktiviteter.

Byahus för alla

Plattform vill utveckla Gumnäs festplats till ett byahus för alla invånare och föreningar.

- Där skulle föreningarna kunna ordna verksamhet och vi skulle kunna hjälpa med marknadsföringen. På det sättet aktiveras Pojo och Gumnäs kunde bli en danspaviljong på nytt.

Artikeln uppdaterades 31.5.2017 klockan 17.53 med kommentarer av Raseborgs stad som förnekar att förhandlingar skulle fortsätta med föreningen Plattform.

Tillägg 2.6: Staden och Pojo byaförening diskuterade ett eventuellt kommande samarbete på fredagen. Det gjordes inga överenskommelser och parterna fortsätter att förhandla.